Thermisch verzinken voorkomt corrosie
In februari 2011, braken diverse stalen lichtmasten af in België. Na controle, moesten er 128 lichtmasten neergehaald worden, want het risico op omwaaien was te groot. In totaal is van 3000 betonnen lichtmasten de wapening gaan roesten. In de komende jaren worden die vervangen. Stichting Zinkinfo Benelux legt uit waarom de Belgische Overheid nu kiest voor een duurzame oplossing: het thermisch verzinken.
Joke Heikens
Thermisch verzinken is een metaalkundig proces waardoor staal beschermd wordt tegen corrosie. Het staal krijgt een beschermende laag. Als die laag wordt doorbroken, dan treedt het zink op als offeranode. Dit zink offert zich als het ware op, om het staal te beschermen.
Thermisch verzinken in de praktijk
“In de praktijk betekent het dat koolstofstalen onderdelenondergedompeld worden in zink van 450?C”, vertelt Guus Schmittmann, de technisch expert van Zinkinfo Benelux. Voordat die stalen onderdelen of masten behandeld worden, moeten ze eerst ontvet worden en in een bad zoutzuur gebeitst. Dat ontvetten gebeurt door het dompelen in een sterk alkalische oplossing van 70 tot 80?C. Soms kan bij een lagere temperatuur biologisch worden ontvet. Het metaal wordt dan gespoeld met water. Dan wordt het gebeitst in een zoutzuur oplossing van 6-10% met beitsrem, overbeitsing moet uiteraard voorkomen worden. Door het beitsen verdwijnt de aanwezige roest en walshuid. Weer wordt het nagespoeld met water. Vervolgens gaat het in een fluxbad wat bestaat uit zinkammoniumchloride, zodat je een metallisch schoon oppervlak krijgt. De fluxlaag krijgt daarna de kans om te drogen. Als je het dan in het vloeibare zink legt, volgt er een chemisch-fysische reactie. Als het staal dezelfde temperatuur heeft overgenomen is het klaar en kan het afkoelen. Het metaal is dan gebruiksklaar, de corrosiewerende laag is aangebracht.
Zinkbaden genoeg
De afmetingen van het bad zijn bij loonverzinkingen erg belangrijk. Met 30-35 verzinkerijen in de Benelux is er altijd een in...