Lassen van Aluminium en haar legeringen Deel 4 – Lasprocessen
Lasproces
De lasprocessen welke in aanmerking komen voor het lassen van aluminium en haar legeringen zou men kunnen verdelen in 2 groepen, namelijk de:
• Standaard lasprocessen als elektrode-, TIG-, MIG- en Plasma lassen;
• Bijzondere lasprocessen als weerstand-, elektronenstraal-, laser-, Plasma-MIG- en wrijvingslassen.
In dit artikel beperken we ons tot het TIG- en MIG-lassen, lasprocessen die veelal standaard in de werkplaats aanwezig zijn.
TIG-Lassen (GTAW)
Bij het TIG-lassen wordt de benodigde warmte verkregen door een elektrische boog tussen een niet afsmeltende wolfraamelektrode en het werkstuk. Warmte en toevoegmateriaal zijn onafhankelijk van elkaar regelbaar in een beschermend, inert gas. Hierdoor is het TIG-procédé zeer geschikt voor het lassen van dun aluminium en haar legeringen en specifiek voor Al-pijpverbindingen, in elke lasstand. Vaak wordt er in de literatuur aangegeven dat het TIG-proces om praktische redenen alleen maar geschikt is voor het lassen van materiaal tot een dikte van 3mm, voor pijpverbindingen en voor het lassen van grondnaden.
Bij het TIG-lassen kunnen we de volgende proces-typen onderscheiden:
• Gelijkstroom, elektrode min
- geeft geen reinigende werking van de lasboog
• Gelijkstroom, elektrode plus
- Zeer goede reinigende werking, echter er zullen zeer dikke elektrode gebruikt moeten worden voor een relatief lage stroom
• Wisselstroom, plus aandeel is reiniging en min aandeel is inbranding
- Sinusvormig, geeft een langzame ‘nuldoorgang’ waardoor tijdig minder energie in de boog aanwezig is. Bij elke ‘nuldoorgang’ moet de boog opnieuw ontsteken.
- Square wave (blokvormig) kent de nadelen als genoemd onder sinusvormig niet. De square wave heeft een zeer snelle ‘nuldoorgang’. Bij de moderne square wave technieken is de reinigende werking van de lasboog, inbranding, frequentie, etc. allemaal elektronisch regelbaar.
De square wave techniek heeft een duidelijke voorkeur voor het TIG-lassen van...