160 jaar metaalprijzen
Het zijn woelige tijden voor de metaalbranche. Zo snel als de vraag naar metaal de afgelopen jaren groeide zo snel daalt hij nu. Pieken en dalen in vraag en prijs zijn een intrinsiek onderdeel van de metaalindustrie, maar tegenwoordig lijkt iedere nieuwe fluctuatie heftiger dan de vorige. Volgens veel insiders is er geen pijl op te trekken. Zelfs wetenschappelijke studies naar de prijsontwikkeling van metalen geven weinig houvast. Ze concluderen dat de metaalindustrie zal moeten leven met een grillige markt. Maar er is nu een tegengeluid. Onlangs publiceerde David S. Jacks van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research From Boom to Bust, een studie naar de prijsontwikkeling van dertig belangrijke basismaterialen over een periode van 160 jaar. De resultaten werpen nieuw licht op de ontwikkeling van metaalprijzen waar iedereen in de metaalbranche zijn voordeel mee kan doen.
Dit artikel belicht de belicht de belangrijkste conclusies uit het David Jacks’ onderzoek. Metalen vormden een belangrijke groep in het onderzoek. Maar liefst vijftien van de dertig onderzochte basismaterialen was een metaal of een nauw verwant mineraal. Dit stuk belicht de metalen in het algemeen en bekijkt aluminium, staal en nikkel in het bijzonder. From Boom to Bust ontwaart duidelijke trends op de lange, middellange en korte termijn. Deze trends zijn echter niet hetzelfde voor alle metalen. Terwijl voedsel, brandstoffen en plantagegoederen weinig onderlinge verschillen vertonen zijn metalen heel divers. Met name het verschil tussen staal en aluminium is groot. Een van de eerste en belangrijkste conclusies is dan ook dat uitspraken over de metaalindustrie in het algemeen gevaarlijk zijn. Individuele metaalbranches leiden elk hun eigen leven.
From Boom to Bust onderzocht de gemiddelde jaarprijzen voor alle basismaterialen die een productiewaarde hadden van ten minste 5 miljard dollar in 2011. Alle prijsreeksen beginnen in 1850 of iets daarna en zijn gecorrigeerd voor inflatie op...