Voorspellen van warmscheuren
"In dit proefschrift wordt de gevoeligheid van aluminium voor warmscheuren beschreven tijdens het semicontinu gieten van aluminiumlegeringen. Zaken die aan de orde komen zijn de thermomechanische modellering van het semi-continue gietproces, de integratie hiervan met uit de literatuur bekende criteria voor het ontstaan van warmscheuren, de waarneming van de microstructuur van warmscheuren bij experimenten gedaan bij verschillende procesparameters, een voorstel voor een nieuw criterium om warmscheuren te voorspellen en het bepalen van de thermische contractie tijdens en na het stollen. Zo moet het mogelijk worden de vervorming van een gegoten paal te voorspellen." Dat zegt de uit Indonesië afkomstige promovendus Suyitno, die in mei jl. promoveerde aan de TU Delft.
Het onderwerp betreft warmscheuren tijdens het semi-continu gieten van aluminium (bij het industriële proces wordt het vloeibare aluminium 6 meter diep in een gietput gegoten). Warmscheuren zijn scheuren in de gietblokken die ontstaan net beneden de stoltemperatuur en boven de 500 en 600˚C (afhankelijk ven de legeringen). Deze scheuren hebben hun oorsprong in het laatste stukje van de stolling. Suyitno legt uit dat wanneer warmscheuren tijdens het gieten ontstaan, zo'n gietblok niet bruikbaar is voor verdere verwerking. Het gescheurde materiaal moet weer worden omgesmolten en dat belemmert de productie en bepaalt ook het rendement van de gieterij. "Als je moet omsmelten, zijn er extra energie- en proceskosten," aldus Suyitno. "De frequentie van het verschijnsel 'warmscheuren' is afhankelijk van de legering. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kan het variëren tussen de 5 en 10 procent van de gietstukken. Het komt voornamelijk voor als je groter en breder probeert te gieten."
Naar warmtescheuren wordt al jaren onderzoek gedaan en er zijn ook praktische recepten om het te voorkomen, maar regelmatig gaat het toch weer niet goed. "Het is een complex fenomeen", zegt Suyitno. "En daardoor heb je...