Lasermarkeren van aluminium
Blank aluminium is een lastig materiaal om met laser te bewerken. Door de hoge weerkaatsing van aluminium is het moeilijk om laserlicht in te koppelen. Met een relatief hoog vermogen CO2-laser is wel ‘wat’ resultaat te verwachten. Dit zal echter niet bevredigend zijn omdat er geen of weinig contrast in de markering te zien is. Ook een gepulste YAG- of fiberlaser geven niet het gewenste resultaat. De laserpulsjes zullen het oppervlak opruwen maar een duidelijk contrast voor een goed leesbare markering zal ontbreken.
Sigurd van Hof
Toch zijn er manieren om een duidelijke markering aan te brengen. Bij verandering van het aluminium oppervlak zal er wel degelijk een goede inkoppeling van het laserlicht mogelijk zijn. Met name een geanodiseerd product laat zich makkelijk markeren door zowel een CO2- als YAG-laser. Ter verduidelijking van wat een anodiseerlaag doet met de inkoppeling geven we het volgende voorbeeld: Met een 240 Watt CO2-laser is het niet mogelijk 0,3 mm blank aluminium folie te snijden. Met een geanodiseerde laag is de folie wel te snijden. Er zijn naast blank geanodiseerde oppervlakken verschillende kleuren te verkrijgen. De laser zal tijdens het markeren de pigmenten wegschieten en een wit oppervlak achterlaten. Een donkere anodiseerkleur geeft een beter contrast. Door de kleine laserspot in focus is een zeer hoogwaardige markering aan te brengen.
Mogelijkheden
Een (poeder)gecoat aluminium product laat zich ook goed door een CO2-laser markeren. De laserstraal zal de bovenlaag ableren of wel weghalen. Een laser kan ook een gedeelte van het gecoate oppervlak weg schieten. Hierbij zal de beschermende werking van de coating nauwelijks afnemen. Het contrast van de markering is afhankelijk van de gebruikte coating. Ook hier is een hoogwaardige grafische markering mogelijk.
Een alternatief om blank aluminium te markeren is te werken met hiervoor speciaal ontwikkelde pasta’s. Een zwarte laag wordt in een spuitcabine op het blanke aluminium...