Loodvrij verspanen
Wat betekent de RoHS-stoffenrichtlijn voor u?
Ingegeven door ecologische motieven heeft het Europees Parlement regelgeving naar de industrie opgesteld, die bepaalt dat de toepassing van een aantal schadelijke bestandsdelen beperkt of verbiedt.
Zo beoogt de EU onder andere het element lood uit aluminiumlegeringen te bannen, met als gevolg dat fabrikanten de samenstelling van loodhoudende aluminium legeringen aanpassen door een lager percentage lood, danwel het vervangen ervan door andere elementen. Maar wat betekent de RoHS-stoffenrichtlijn voor uw bedrijfsvoering en in welke mate hebben de legeringaanpassingen effect op uw bewerkingsprocessen?
Marco Wielink, Jack Fultinga
Regelgeving omtrent zware metalen
De Europese Unie beoogt dat fabrikanten het ontwerp van hun producten zodanig veranderen dat ze tot minder afval leiden en recycling en verwijdering eenvoudiger en milieuvriendelijker maken. Dit moet worden bereikt door het gebruik van lood, kwik, cadmium, hexavalent chroom, polybroombifenylen (PBB’s) en polybroomdifenylethers (PBDE’s) in bepaalde branches door andere stoffen te vervangen. Tevens hebben de stoffenrichtlijnen tot doel een harmonisatie van de markt te bewerkstelligen teneinde vrije handel binnen de EU mogelijk te maken. In juli 2003 introduceerde de EU een richtlijn met de bedoeling de ontmanteling en recycling van voertuigen milieuvriendelijker te maken. De zogenaamde end-of-life-vehicles richtlijn, 2000/53/EC, verbiedt vanaf 1 juli 2008 onder andere het gebruik van enkele zware metalen, zoals lood, in voertuigen en onderdelen of materialen die gebruikt worden in voertuigen. Vanaf 1 juli 2005 geldt er een overgangsperiode waarbij het percentage lood voor deze toepassing maximaal 1% mag zijn. Er zijn wel uitzonderingen in het geval er geen alternatieven aanwezig zijn, hiervoor is een lijst opgesteld. Daarnaast mogen de eerder genoemde elementen vanaf 1 juli 2006 niet langer voorkomen in elektrische en elektronische apparatuur. De...