Door Casper Burgering,
De VS en China stonden het afgelopen jaar lijnrecht tegenover. Een ware ‘deadlock’. De impasse lijkt deels doorbroken, maar de gevolgen blijven groot. De mondiale handelsstroom ging over in een kabbelend beekje, de economie in veel landen liet een veer en ondertussen wisten investeerders zich geen houding te geven. De vraag naar basismetalen stagneerde, met druk op de prijzen als gevolg. Wat heeft 2020 in petto voor basismetalen?
Eerste groene scheuten in basismetalen
De lente is nog ver weg, maar in sommige basismetalen zie ik de eerste groene scheuten van optimisme. De richting van veel stemmingsindicatoren is verbeterd, vooral in opkomende landen. Het is nog pril en de reeksen zijn volatiel, maar het zijn goede tekenen van herstel. De industrie heeft in sommige landen nog wat tegenwind te verduren, maar mondjesmaat begint die wind ook daar te keren.
De koperprijs is voor mij een nog betere graadmeter. De vuistregel is dat zodra de prijs van koper over een langere periode oploopt, dan is dat een teken dat het sentiment over de economische activiteit verbetert. Dit zien we gebeuren. In de afgelopen twee maanden is de prijs van koper met zo’n 9% toegenomen.
Koplopers in 2020: koper en nikkel
De basismetalen koper en nikkel zijn wat mij betreft de koplopers in 2020. Het International Copper Study Group gaat nu nog uit van een overschot van 281 ton koper in 2020. Dit lijkt veel, maar het is slechts een halve week aan verbruik. Eén staking in een kopermijn, het sluiten van smeltercapaciteit in China of een andere disruptie en dit overschot slaat om in een tekort. Bovendien blijft de vraag naar koper goed in 2020. Dit geldt ook voor de nikkelvraag. Circa 65% van het nikkel gaat naar de roestvaststaalsector. Daar zit de activiteit nu even in een dip, maar ook die sector klimt in 2020 uit het dal. Samen met de aanhoudende vraag vanuit de batterijsector vormt dat de opmaat voor hogere prijzen.
Middenmoter in 2020: zink
De zinkmarkt heeft potentie, maar de vraag- en aanbodverhouding is niet optimaal. De ertsoutput vanuit de mijnbouwsector neemt namelijk sterker toe en dit zet druk op de marktbalans van zuiver zink. De International Lead & Zinc Study Group gaat uit van een overschot in 2020. Ik denk echter dat de vraag vanuit bouw en automotive zomaar iets veerkrachtiger kan zijn in 2020. Daar profiteren ook andere basismetalen van.
Achterblijver in 2020: aluminium
Ik ben minder positief over de aluminiummarkt. Daar is voldoende materiaal beschikbaar. Bokkensprongen in de prijs verwacht ik niet, tenzij in China meer productiecapaciteit wordt gesloten in 2020. Natuurlijk ‘wishful thinking’, maar bij deze lage prijzen is die kans groter.
De ‘Phase 1’ deal tussen de VS en China is uiteraard een opsteker voor basismetalen. Als deze deal door beide partijen wordt gerespecteerd, zal het sentiment in markten voor basismetalen daarvan profiteren.
Deze column heeft ook in de Telegraaf gestaan op 23 december onder de titel ‘Welke basismetalen gaan het maken in 2020?’