‘’De vraag naar groen aluminium is enorm’’

Grote uitbreiding aluminiumgieterij Kerkrade


“De vraag naar gerecycleerd aluminium is inmiddels enorm”, zegt Robert Zegveld, commercieel directeur bij E-max. “Veel kopers van ons aluminium stellen als eis dat het aluminium groen moet zijn. Vroeger waren we een soort missionaris om ons product af te zetten, tegenwoordig is de aanschaf van circulair aluminium vanzelfsprekend.”


Jelle Vaartjes




De geschiedenis van E-Max voert terug naar meer dan twintig jaar geleden. “We hebben onze ervaring opgedaan in de extrusie en zijn vervolgen in 1997 een extrusielijn in Dilsen-Stokkem gestart. In 2000 hebben we een tweede productielijn opgestart. In 2001 zorgt de overname van E-MAX door ondernemer Jos Vaessen voor extra groeimogelijkheden. Met hem binnen het bedrijf hebben wij verdere stappen kunnen zetten. Wij hebben in 2007 een gieterij van Alcoa in Kerkrade, Nederland overgenomen. Hiermee verzekerden we ons van een constante aanlevering van grondstoffen. In 2011 hebben we een extrusiebedrijf in Gullegem (België) overgenomen en in 2017 een vestiging van Boal in Moorsele (België) . Inmiddels hebben we een bedrijf met 4 vestigingen waar we 55.000 ton billets produceren en 50.000 ton profielen in de markt brengen.”

Verdere groei


Zegveld stuurt de verkoop aan van de verschillende vestigingen. “We vormen een bedrijf gericht op verdere groei. We zijn een heel gezonde onderneming en hebben bewezen dat we succesvol overnames kunnen doen en deze bedrijven integreren binnen de E-MAX organisatie. We investeren nu in Kerkrade een bedrag van 15 miljoen euro om de capaciteit uit te breiden. We gaan van 55.000 ton naar 85.000 ton. Dat is de volgende stap, die staat ook in het strategisch plan van dit jaar. Verder komt er een toename van de extrusiecapaciteit. We bekijken binnen Europa naar mogelijkheden om de eigen capaciteit te vergroten.” Nieuws is dus dat E-max twee nieuwe smeltovens in Kerkrade gaat aanschaffen. De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang. “Het terrein is inmiddels in orde, de fundering is erin gezet en zo gaan we verder. De nieuwe ovens worden dit jaar geplaatst en zijn vanaf volgend jaar operationeel.” In Kerkrade moeten de bestaande drie smeltovens door blijven draaien, want er is geen productiestop. “Die ovens draaien 365 dagen per jaar en een productiestop zou zeker in deze markt een heel slechte zaak zijn.”

Groen aluminium


Hoe gaat dat in zijn werk? Wordt er gebruikt aluminium ingezameld? “Ja, een van onze sterktes is eigenlijk de recyclage. We geloven in groen aluminium. We zamelen schroot in. Voor een deel is het afkomstig van ons eigen proces. In het extrusieproces ontstaat ongeveer 20 procent processchroot. We zamelen ons eigen processchroot van de persen in die we hier hebben. Verder verwerken we schroot van collega-extrudeurs. Maar wat voor ons eigenlijk het belangrijkste is, dat we gecontamineerd schroot kunnen verwerken. Bijvoorbeeld gepoedercoat schroot. We kunnen eigenlijk van alles verwerken, dat kunnen niet alle gieterijen. Dat geldt ook voor het bewerken van bijvoorbeeld geïsoleerd schroot. Als we het hebben over ingezamelde profielen van deuren en ramen, dan zie je dat het isolatiemateriaal steeds dikker wordt. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan isolatie in de bouw. Je ziet dat het isolatiemateriaal steeds verder toeneemt. Dat schroot kunnen wij in de gieterij ook verwerken. Er kunnen steeds meer andere schrootsoorten in. Dus geïsoleerd schroot, gelakt schroot, maar ook velgen, biervaten , kabel, steeds andere schrootsoorten, kunnen we hier verwerken.”




Maar er zijn wel veel verschillende soorten aluminium legeringen. Is dat is geen probleem? “Nee, maar we zullen niet alles verwerken. Echter, een jaar of drie geleden hebben we een shredder geïnstalleerd, omdat steeds meer schroot kunststoffen bevat. Met die shredder hakselen we het schroot in kleine stukken. Vervolgens verwijderen we met een magneet eventuele ijzerdeeltjes en blazen we met lucht een gedeelte van de kunststoffen eruit. We verwijderen het kunststof niet volledig. De kunststof geldt ook als brandstof voor verbranding in de oven.

Weerstand


Zegveld erkent dat er op bepaalde vlakken wel wat weerstand tegen gerecycleerd aluminium. Het is een misverstand dat het slechter materiaal is. Aluminium kun je blijvend recycleren, de kwaliteit van het aluminium verandert niet. Aluminium heeft geen geheugen. “Natuurlijk onderbouwen we dit met vele onderzoeken samen met de universiteit van Brussel (VUB).”

“We zien dat het beeld sterk verandert. De legeringen die we maken voeren we onder de naam X-ECO. X-ECO is de Latijnse benaming voor gelijkwaardig. Er is geen kwaliteitsverschil tussen gerecycleerd aluminium en standaard aluminium.”

Hoe zit het met de inkoopsprijs van schroot. Zegveld: “De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod. In een markt van krapte zullen er toeslagen op de LME gelden. Een deel is processchroot maar een heel groot deel is natuurlijk materiaal dat een bepaalde levenscyclus heeft doorlopen. Het komt vrij doordat gebouwen worden afgebroken. Dat materiaal komt uiteindelijk terug in een gieterij. Voor deze soorten schroot geldt vaak een afslag op de LME”


Kan Zegveld concurreren op de verkoopsprijs: primair aluminium tegenover gerecycleerd aluminium? Kun je daarmee goedkoper zijn? “Het is altijd maar de vraag of dat je doelstelling moet zijn. Ik denk dat het winnen van primair aluminium zeer milieu-onvriendelijk is: de winning daarvan gaat gepaard met een zeer hoog energieverbruik, evenals een hoge CO2 uitstoot. We merken ook dat de markt er anders tegenaan gaat kijken. Als je tien jaar geleden vergelijkt met nu, zie je ook een verschil in verkoop. Vroeger waren we een soort missionaris: ons geloof in recycling moesten we gaan aanmoedigingen in de markt. Er was weerstand tegen gerecycleerd materiaal. We zien nu dat de markt heel snel verandert. De overheid, als je Nederland als voorbeeld geeft, heeft hier een leidende rol in. Bij aankopen vanuit de overheid zal er altijd een voorkeur zijn voor gerecycleerd aluminium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bewegwijzering bij de wegen of straatmeubilair zoals bankjes of bushokjes. Er wordt gekozen voor gerecycleerd materiaal. De volgende groep die de voorkeur gaf aan gerecycled aluminium waren de banken. Recent is een ING kantoor in Amsterdam geopend, daar werd voorgeschreven dat het aluminium van gerecycleerd materiaal moest zijn gemaakt. Je ziet dat recycleerd materiaal steeds meer gevraagd wordt, vanwege het hele lage energieverbruik en voor het maken van recycleerd materiaal. Er is en lagere CO2 uitstoot. Dat zijn zeker dingen die nu van belang zijn en in de toekomst neemt dat belang alleen maar toe. Ook het bedrijfsleven neemt dit inmiddels in zijn beslissingen mee.”

Waar haalt E-max de benodigde energie voor de productie vandaan, is dat gewoon van het elektriciteitsnet of iets anders? “In de gieterij in Kerkrade werken we op gas. Maar de extrusiebedrijven in België, gaan we steeds verder in het opwekken van energie. We hebben in Dilsen-Stokkem een windmolen staan die 2,2 megawatt opwekt. We hebben alle daken voorzien van zonnepanelen.” Maar gas is een fossiele brandstof, de regering wil er vanaf? “Ik weet niet of we volledig van het gas af willen. Maar ik weet dat we onderzoek doen naar andere oplossingen.”


Er werken in Kerkrade. 65 werknemers. Komen er nog mensen bij vanwege de uitbreiding? “ Zeker, maar niet in die verhouding. We proberen met een hele slanke organisatie een hele hoge output te leveren. Er zullen zeker mensen bijkomen maar de uitbreiding van personeel zal beperkt blijven.”

Eigen huis


De afzet van het gerecycleerd aluminium vindt nagenoeg plaats in eigen huis. “We leveren onze eigen billets aan de eigen extrusiebedrijven. Zo’n 80 procent gaat naar onze eigen vestigingen, binnen de drie extrusiebedrijven in België. 20 procent gaat naar collega-bedrijven in de markt. Onze markt is Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. We zijn van mening dat je aluminium niet op grote afstanden moet vervoeren.”

Wat betreft de profielen is er wel concurrentie binnen en buiten Europa. Importheffingen hebben de concurrentie vanuit China wel verminderd. “We zitten nu in een stijgende afzetmarkt. De vraag is enorm. De omzet is nog nooit zo hoog geweest als nu. Het gaat goed. We leveren veel aan bedrijven die bouw gerelateerd zijn. De bouw doet het heel goed en je ziet ook dat het transport aantrekt. Vorig jaar hadden we in kwartaal twee door de eerste Corona golf een lastig kwartaal. Na dit kwartaal trok de bouw sterk aan en is tot op heden sterk gebleven. Gelukkig starten nu de versoepelingen verder gaan langzaam ook de bedrijven in de evenementensector weer op. Wij hebben enkele moeilijke maanden gehad maar zijn verder tot op heden goed door de crisis heen gekomen. ”


 

Onderzoek


Ondertussen wordt er veel onderzoek verricht. “Wij investeren veel in onderzoek naar legeringen. We willen steeds verder gaan in recyclage. In samenwerking met de VU Brussel, doen we onderzoek naar toepasbaarheid van het materiaal, om ook de weerstand in de markt weg te nemen. We doen testen op het vlak van poedercoating en anodiseren en betrekken hierin veel partners in de markt. We steken veel geld en energie in het ontwikkelen van nieuwe zaken.”