Aluminium profielen buigen met vloeibaar metaal

Buigen is een ambacht en buigers zijn echte vaklui. Buigen leer je immers niet van vandaag op morgen. Zo investeert de firma BestBend fors in de blijvende scholing van haar medewerkers en in de ontwikkeling van nieuwe technieken en machines. Vandaag promoot de specialist uit Heist-op-den-Berg haar techniek die moet toestaan om complex buigwerk tot een goed einde te brengen.
De firma vervangt daarbij het zand door vloeibaar metaal, waardoor de profielen niet breken tijdens het buigproces.


Gebogen profielen.


Buigen is een erg specifieke stiel, die concentratie en vakkennis vergt, maar ook de allernieuwste technieken en machines vereist. BestBend buigt al zowat tweeënveertig jaar lang voornamelijk aluminium profielen, balken, kokers en rails. “We zijn gestart met het buigen van vangrails en profielen voor ramen en deuren, eerst met één en later met twee machines. Met die expertise produceren we vandaag met vijf machines alle mogelijke buigwerk, van eenvoudige tot complexere ramen en deuren, van rails tot vliesgevelprofielen, en dit voor toepassingen in de meest uiteenlopende sectoren”, stelt managing director Rudi Vandevoordt. “Onze buigers zijn echte vaklui, die zeker vier jaar nodig hebben om alle kneepjes van hun vak te leren. We gaan ook verder waar anderen stoppen. We richten ons daarbij niet alleen op standaard buigwerk, maar vooral op bijzondere projecten, die niet elke buiger kan uitvoeren.”

Zand of vloeibaar metaal


Architecten en bouwheren verleggen steeds weer de grenzen en maken gebruik van complexe, vaak bijna onuitvoerbare constructies. Precies voor die speciale projecten wil BestBend ook een oplossing bieden.
“Bij standaard buigwerk worden de meeste aluminiumprofielen gevuld met zand, maar soms is dat buigwerk zo complex dat de profielen tijdens het buigen breken als ze met zand opgevuld zijn. We bieden een alternatieve oplossing, die dat risico voorkomt. We vullen de aluminiumprofielen voor het buigproces volledig op met vloeibaar metaal. Metaal is immers sterker dan aluminium en breekt niet makkelijk tijdens het buigen”, licht de managing director toe. “De profielen worden eerst opgewarmd, daarna gevuld met vloeibaar metaal en tot slot met water afgekoeld zodat ze klaar zijn voor het buigproces. Na het buigen worden ze terug opgewarmd, zodat het metaal opnieuw vloeibaar wordt en uit de profielen loopt. Dat vloeibare metaal blijft steeds onder water, waardoor het telkens opnieuw gebruikt kan worden. Voor dit proces ontwikkelden onze mensen een unieke machine met een loodbak van 5 meter en een aangepast besturingssysteem. BestBend maakt al heel wat jaren gebruik van de techniek met vloeibaar metaal voor het complexere buigwerk voor prestigeprojecten.


Profiel gevuld met metaal.


BestBend staat voor continue ontwikkeling zoals de integratie van een nieuw calculatiepakket en ERP-pakket. Hun doel is dat hun klanten voor 80% van de aanvragen zelf kunnen berekenen en kunnen opvolgen. Door het continue investeren in nieuwe technieken, machines en snellere en efficiënte buigtechnieken wordt BestBend betrokken bij de meest prachtige en complexe projecten zoals het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen. Hiervoor produceerde BestBend 65 kilometers aan gebogen zonneweringslamellen die als een beschermend element dienen voor de patiënt en de werknemer dienen. Deze zonneweringslamellen bestaan nog eens uit 53 verschillende modellen. Om dit project waar te maken schreef BestBend een nieuw programma voor en paste het zijn machines aan. Ook het buigwerk voor New Atrium en Hudson Bay zijn prestigeprojecten die door BestBend gerealiseerd werden.