Hechtlastechnologie zonder backinggas voor roestvast staal
Door zijn uitstekende vervormbaarheid is austenitisch roestvast staal geschikt voor vrijwel elke toepassing, van koffiekannen tot grote leidingsystemen. Maar helaas is staal niet altijd roestvast. Met name het lassen en slijpen van het roestvast staal hebben een negatief effect op de corrosiebestendigheid. Roestvast staal moet dan ook bijzonder zorgvuldig worden uitgekozen en bewerkt. Er is echter een nieuwe technologie die het fixeren van leidingen vóór het aflassen makkelijk, goedkoop en minder tijdrovend maakt en bovendien zorgt voor een aanzienlijk betere laskwaliteit.
Die nieuwe technologie is TIG-A-TackTM, dat is ontwikkeld door de Deense lasmachinefabrikant Migatronic in samenwerking met Damstahl a/s, een Deense leverancier van roestvaste materialen. De samenwerking van de twee bedrijven richt zich met name op het delen van kennis en een maximale benutting van de technologie. Dat komt zowel de sector voor roestvast materiaal als het concurrentievermogen ten goede.
Besparen op gas - een economisch voordeel
Volgens Migatronic en Damstahl kan door een optimale benutting van de beschikbare lastechnologie tijd en geld worden bespaard. Fixatie met behulp van het TIG-A-Tack-proces is mogelijk zonder backinggas en zorgt ervoor dat de tijdrovende voorbereiding voor de backing bij standaard hechtlasmethodes tot het verleden behoort. Daardoor wordt het totale gasverbruik beperkt, wat op de lange termijn een economisch voordeel oplevert.
Ook Erik-Ole Jensen, technisch adviseur bij Damstahl, ziet deze duidelijke voordelen. ”Om te beginnen wordt door de snelle fixaties de warmte-inbreng beperkt, waardoor het gevaar voor verkleuring aan de achterzijde aanzienlijk afneemt. Ten tweede voorkom je situaties waarbij door standaard hechtlassen zonder backinggas schade aan het staal wordt veroorzaakt na montage, iets wat vaak bij inspecties wordt ontdekt. Als bedrijven de TIG-A-Tack-technologie doorvoeren in hun dagelijkse procedures en werkbeschrijvingen, zijn ze minder tijd en gas kwijt en kunnen ze zo geld besparen”, legt Erik-Ole Jensen uit.
Het fixatieproces is niet alleen snel en nauwkeurig, het is ook gemakkelijk uit te voeren. Torben Henriksen, productmanager bij Migatronic, legt het uit: ”Het proces is semi-automatisch en kan worden uitgevoerd met Migatronic Pi-lasmachines die vanaf 2011 geproduceerd zijn. Je hoeft alleen maar de stroom en de tijd in te stellen. Als het om zuinigheid en tijd gaat, is het echt een win-win-situatie.
Geen bacteriegroei in voeding
TIG-A-Tack-fixaties zorgen voor hygiënische verbindingen waarbij het gevaar voor bacteriegroei wordt beperkt; een belangrijk element in bijvoorbeeld de farmaceutische of levensmiddelenindustrie. ”Fixaties bestaan uit minuscule puntfixaties die in enkele milliseconden worden aangebracht en onzichtbaar worden in de afgelaste verbinding, waardoor een perfecte afwerking ontstaat. Hierdoor wordt de kans op verkleuring, oxidatie en corrosie kleiner en worden afgelaste verbindingen een stuk hygiënischer”, aldus Torben Henriksen.
Preventie van systeemuitval
De ervaring leert dat er problemen kunnen ontstaan in bijvoorbeeld zuivelbuizen als lassers bij het hechtlassen geen backinggas gebruiken en eventuele defecten niet verhelpen bij het afwerken van de buizen. In het ergste geval kunnen daardoor complete systemen uitvallen, met alle financiële gevolgen van dien. Fixatie met de TIG-A-Tack-technologie zorgt voor een betere laskwaliteit en verkleint daarmee de kans op problemen.
Neem voor meer informatie contact op met:
Productmanager Torben Henriksen, Migatronic, Tel. +45 9650 0600, http://www.migatronic.com
Area manager Michel Faes, Migatronic Nederland , Tel. +31620491573, http://www.migatronic.nl