Hoe kom je achter de werkelijke CO2 footprint van je gerecyclede aluminium?

Aluminium is een perfect materiaal voor de circulaire economie: Het is sterk, licht, duurzaam en oneindig recyclebaar als het op de juiste manier wordt gedaan. De meeste aluminiumproducenten bieden gerecycled aluminium aan als groener alternatief om op een duurzamere manier uw behoeften te voorzien.


Door: Jean-Marc Moulin - Hydro


Niet alle recycling is echter even milieuvriendelijk - het hangt ervan af waar het materiaal vandaan komt en of het al eerder een nuttig leven heeft gehad in een product. Wat het ingewikkeld maakt, is dat aluminiumbedrijven verschillende manieren hebben om het milieueffect van hun materialen te berekenen. Er is geen gemeenschappelijke norm die kopers, ontwerpers, architecten en ingenieurs kan leiden als het gaat om de duurzaamheid van gerecycled aluminium.
 

Laat mij dit uitleggen.
 

Om te begrijpen of uw gerecycled aluminium beter is voor het milieu, moet u weten waar het materiaal oorspronkelijk vandaan komt. Hoe hoger het gehalte gerecycled aluminium na consumptie, hoe lager de CO2 footprint. Als uw gerecycled aluminium afkomstig is van drankblikjes of afgedankte auto-onderdelen, is de CO2 footprint bijna nul, omdat voor het recyclen van aluminium slechts 5% van de energie vereist is in vergelijking met de energie die nodig was om het de eerste keer te produceren. Post-consumer schroot is dus het meest groene gerecyclede aluminium. Aluminium kan ook worden gerecycled uit productieafval, of pre-consumer schroot. En het is zinvol om dit materiaal terug in de kringloop te brengen in plaats van het op de schroothoop te laten liggen. Aangezien dit aluminium echter nooit in een product is gebruikt en voordien geen nuttig leven heeft gehad, draagt het dezelfde CO2 footprint met zich mee van het oorspronkelijke productieproces - plus 5% van het recyclageproces.


Vraag wat er in uw gerecycled aluminium zit

Waar u dus op moet letten als u gerecycled aluminium koopt, is dat sommige bedrijven pre- en post-consumer schroot in dezelfde mand plaatsen. Dit stimuleert de productie van afval en zorgt ervoor dat aluminium met een hoge CO2 footprint wordt geproduceerd als schroot met een CO2 footprint van bijna nul. Als het aluminium bijvoorbeeld is geproduceerd met kolenenergie, zal de footprint niet verdwijnen door alleen maar productieafval op te vangen en het terug in de smeltoven te stoppen.
 

Daarom moet u zich als klant van gerecycled aluminium (of een ander materiaal) altijd afvragen:
 

  • Wat is de CO2 footprint van mijn product?
  • Hoe bereken je de CO2 footprint?
  • Hoe documenteert u het product dat u verkoopt?


    Als uw product een milieuproductverklaring (EPD) heeft, moet het document bovendien het aandeel van pre- en post-consumer schroot beschrijven, naast het aardopwarmingsvermogen (de "CO2 footprint") en de bijkomende milieueffecten van het product.


Transparante informatie over methodes en berekening is essentieel om u een volledig overzicht te geven van de werkelijke milieu-impact van uw gerecycled aluminium.