Kabinet moet meer investeren in technisch vmbo

Het kabinet moet dringend meer investeren in het technische vmbo; meer geld en een landelijke regisseur die tot taak heeft om het technisch vmbo weer succesvol te maken. Dat staat in de petitie die voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland vandaag in Den Haag mede namens VNO-NCW, Koninklijke Metaalunie en andere technische branches en de technische platforms van het vmbo aan zal bieden aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs. Mede door de ontoereikende bekostiging verdwijnen steeds meer technische afdelingen op vmbo-scholen.

“In totaal om 15 tot 20 duizend (leer)banen in de techniek op mbo-niveau komen op de tocht te staan als de instroom vanuit vmbo niet goed wordt ondersteund en geregeld”, zegt Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijszaken Metaalunie. “We hebben met elkaar afgesproken dat 4 op de 10 leerlingen kiest voor een technische studierichting. Dat geldt op alle niveaus en vanuit een duidelijke arbeidsmarktrelevantie. Je ziet dat het niet goed gaat bij de TU’s, maar hetzelfde geldt voor het vmbo. In de petitie is ook aandacht voor allochtone leerlingen: te weinig kiezen voor techniek. Daar is nog veel te winnen. Het gaat er niet alleen om dat leerlingen op het niveau van een opleiding komen, maar ook in een opleiding met perspectief.”

Alarm

De ondernemersorganisaties en technische platforms van het vmbo slaan met de petitie alarm over de situatie in het technisch vmbo. In verschillende branches zijn al of dreigen tekorten aan technische vakmensen op mbo-niveau, zoals installateurs, elektromonteurs en verschillende functies in de bouw. En de verwachting is dat de werkgelegenheid in techniek en ICT de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Het vmbo is de belangrijkste aanvoerroute voor vakopleidingen in het mbo, dus het is van het grootste belang dat we daar nu eens in gaan investeren. Anders stokt op de steeds meer plaatsen de aanvoer, met alle gevolgen van dien”, zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen

De belangrijkste oorzaak dat steeds minder scholen technisch vmbo aanbieden, is de ontoereikende bekostiging vanuit het rijk. Technisch onderwijs is gemiddeld duurder dan andere richtingen, met name vanwege de inrichting van praktijklokalen. Daarbij komt dat de scholen geen extra middelen krijgen voor de introductie van de nieuwe technische examenprofielen die voor het vmbo zijn vastgesteld. In de nieuwe profielen gaan meerdere technische programma’s op in één nieuw profiel. In het profiel Produceren, Installeren en Energie worden bijvoorbeeld elektrotechniek, installatietechniek en werktuigbouw samengevoegd. Een school die nu niet alle drie de richtingen aanbiedt, moet voor een goede invulling nieuwe inventaris aanschaffen.

De ondertekenaars van de petitie willen dat er een fonds van 2 miljoen euro wordt ingericht, waarop scholen een beroep kunnen doen voor de inrichting van goede technische profielen. Daarnaast moet de ‘gewone’ bekostiging van het technisch vmbo opnieuw worden vastgesteld op basis van goede kostenoverzichten van de diverse profielen.

(bron: Metaalunie)