MPS Techniek

Machinebouw voor aluminium extrusie profielen


MPS machines zijn inmiddels niet meer weg te denken van de Nederlandse markt. Met name als het gaat om de lengte aanslagsystemen, rollenbanen en beladingsystemen is MPS marktleider. MPS staat voor Modulaire Productie Systemen.





Maar ook buiten Nederland weet men MPS inmiddels te vinden. Als leverancier van machines met combinatiebewerkingen voor aluminium profielmateriaal staat MPS goed bekend. Door de realisatie van productielijnen met een hoge output en een sterke engineeringsafdeling is de naam inmiddels alom bekend. Voor een advies van de productieleiding wordt MPS veelvuldig geraadpleegd.

Per jaar verlaten honderden MPS positioneersystemen het pand in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast verlaten een groeiend aantal zaagstraten en volledig geautomatiseerde productielijnen voor zowel de aluminium verwerkende  als de  staalindustrie de nieuwe fabriek. De aanslagsystemen worden via dealers verkocht in Nederland, België en een groot aantal andere landen in West Europa.

Tot de klantenkring mag MPS een aantal grote gebruikers rekenen met klinkende namen als IKEA Zweden, Benteler Automotive Duitsland, Hydro, Sapa, Boal, APT, Altrex en vele andere producenten.
Het leveringsprogramma van MPS is onder te verdelen in:
- Transportsystemen zoals rollenbanen, aan- en afvoersystemen, beladingsystemen, bundel- en oplegmagazijnen, stapel- en ontstapelsystemen voor profielen etc.
- Positioneersystemen zoals lengte-aanslag- en opduwsystemen
- Zaagstraten voor aluminium en staal
- Volautomatische bewerkingsmachines en bewerkingslijnen voor profielen met pons- boor- frees- en zaagbewerkingen en geïntegreerde markeerbewerkingen
-Hulpmiddelen bij samenstellen van producten zoals montagetafels, manipulatoren en lastafels voor kozijnen en frames
-Speciaal op aanvraag geproduceerde machines voor de bewerking van lengte materiaal in aluminium of staal.
MPS, de machinebouwtak van het familiebedrijf Van Dulst is onlangs uitgebreid met een nieuwe productiehal. Deze moderne hal is helemaal ingericht voor gelijktijdige bouw van bewerkingslijnen tot wel 40 meter. Met de snelloopdeuren is de bestaande productiefaciliteit gekoppeld met deze nieuwe bedrijfshal. Een grote efficiëntie slag is gemaakt met inrijmogelijkheid en laadfaciliteiten in de hal. Vloerverwarming middels een warmtepomp en 400 nieuwe zonnepanelen maken het gebouw toekomstbestendig.




Op de werkvloer is vrijwel geen tekening meer te bekennen, de machinebouw monteurs hebben de beschikking over beeldschermen waarop de gewenste 3D tekeningen worden getoond om de installaties samen te stellen. Alle machines worden bij MPS volledig opgebouwd en draaiend afgenomen alvorens ze op transport gaan naar de afnemer.

De engineeringsafdeling is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitwerking van de machinedelen, die vanuit de 3D tekeningen uitgetrokken worden. De afdeling is gehuisvest op de twee kantoorverdiepingen in de hal met veel openwerking in glas naar de productie afdeling. De ontwerpers zien hierdoor gelijk wat er gerealiseerd is. MPS heeft er bewust voor gekozen om een groot deel van de benodigde machinedelen in eigen huis te produceren. De communicatielijnen zijn kort en er is zo geen afhankelijkheid van toeleveranciers. Op deze wijze kunnen goede levertijden afgegeven worden. Slijtdelen, gebruiksdelen, mallen en klemdelen maakt men zelf op de eigen CNC bewerkingscentra. Hiervoor is onlangs een nieuw bewerkingscentrum aangeschaft.
Een sterk punt is de eigen service afdeling bemand door technisch specialisten. Een steeds groter aantal klanten heeft onderhoudscontracten afgesloten bij MPS voor periodieke inspectie en  onderhoud aan het machinepark.

MPS beschikt over eigen software ontwikkelaars en PLC-programmeurs. Er is een samenwerking met een groot softwarehuis waarmee een eigen besturingsysteem, MPS Control, is ontwikkeld. Deze kan op alle machines geplaatst worden. Dat is duidelijk een sterk punt van MPS, alle grote productielijnen worden softwarematig modulair opgebouwd met veel interface mogelijkheden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de MPS Control besturingen actueel blijven.




Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van het CadCam systeem, MPS Control 2.0. Met dit systeem kunnen door de klant meerdere MPS-bewerkingsmachines worden aangestuurd. Dit voorkomt veel uitzoekwerk doordat op een eenduidige manier met alle aangesloten machines kan worden gewerkt. Productgegevens kan men vanuit bovenliggend ERP-systeem ingeven, productielijsten kunnen worden geoptimaliseerd, reststukken en voorraden worden bijgehouden. Via een dashboard kan de productiviteit en andere gegevens van de diverse machines worden gemonitord. Dit geeft het grote voordeel dat klantspecifieke wensen en speciale mogelijkheden gerealiseerd kunnen worden. MPS werkt aan een verdere ontwikkeling om flexibele productie automatisering naar een hoger plan te brengen bij afnemers.

Op de recent geplaatste installatie voor aluminium profielen in Noorwegen is dat toegepast. Dit bewerkingscentrum bestemd voor de fabricage van steiger- en industrieel klimmateriaal kent naast de nieuwe MPS control besturing nog een aantal vernieuwingen zoals een bundelmagazijn gecombineerd met een oplegmagazijn aan weerskanten van de invoerzijde. De installatie is uitgevoerd met vier stuks vrij programmeerbare 3-assige frees spindels. Daarachter een van bovenaf vrij bewegende verstekzaag die naar alle verstekhoeken gestuurd kan worden. De materiaalklemmen lopen automatisch mee met de positie van het zaagblad. Zowel de invoer als de uitvoer van profielen gebeurt door middel van loopwagens met grijpers die het materiaal exact op positie brengen. Bovendien is er nog een aanschuinfreesunit toegevoegd om kopse kanten aan te schuinen op de profielen, een speciale wens van de afnemer. Hiermee kan deze fabrikant zijn complete range aan verschillende profielen batchgewijs volledig automatisch in een flow bewerken op één machine.


 

Historie:


Van Dulst Techniek transformeerde begin jaren 90 van een Technisch Handelsbureau voor gereedschappen en machines naar een gespecialiseerde handelsonderneming voor de levering van metaalbewerkingsmachines. Steeds vaker kwam de vraag naar een speciale oplossing voor een productieprobleem.
Om aan deze vraag te kunnen voldoen,  besloot Van Dulst te starten met een eigen afdeling voor machinebouw, te weten MPS.
Thans werken er bij ca 35 medewerkers bij MPS. Inmiddels staat de 2e generatie van het familiebedrijf al weer ca 15 jaar aan het roer.
Met de recente uitbreiding van de nieuwe fabricagehal voor MPS is een toekomstvolle weg ingeslagen. Vooral voor de aluminium verwerkende industrie kan MPS een waardevolle bijdrage leveren aan de wens om efficiënter te produceren.
Van Dulst Techniek staat met MPS op de Techni-Show van 17 t/m 20 maart in Hal 8 E060.