Roestvast Staal bewerken

Roestvast of roestvrij staal, ook RVS of Inox genoemd, kent inmiddels een geschiedenis van meer dan 100 jaar en heeft zijn oorsprong in de wapenindustrie. Tot op de dag vandaag is dit materiaal nog volop in ontwikkeling. Er zijn inmiddels meer dan 120 roestvast staalsoorten en de toepassingsgebieden zijn eindeloos. In vergelijking met andere materialen heeft het gebruik van roestvast staal als constructiemateriaal een aantal belangrijke voordelen: een hoge mechanische sterkte, een relatief goede bewerkbaarheid (las- en vervormbaar), een goede reinigbaarheid, een hoge corrosievastheid en een inert oppervlak waardoor geen stoffen in het eindproduct terecht kunnen komen. Deze eigenschappen maken RVS heel geschikt voor toepassing in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en chemische industrie.


Om van RVS te kunnen spreken moet het staal uit minimaal 11% chroom bestaan en mag het maximaal 1,2% koolstof bevatten. Hoe hoger het koolstofgehalte, des te harder het staal. Hoe hoger het chroom-gehalte, hoe hoger de corrosiebestendigheid. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide, de oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere corrosie. Als de oxidehuid beschadigt ontstaat bij voldoende zuurstof steeds weer een nieuwe beschermende oxidehuid.

Gescheiden bewerken en bewaren van RVS en staal


De oxidehuid kan beschadigen door bewerkingen, vallen of dagelijks gebruik. Daarnaast kan de oxidehuid ook aangetast worden door bijvoorbeeld ijzerdeeltjes of andere onedele metalen die op het RVS neerkomen. Dit noemen we besmettingscorrosie. Die ijzerdeeltjes komen bijvoorbeeld uit stalen gereedschappen of komen vrij bij de verspaning van staal. De corrosie ontstaat dan wanneer het RVS vochtig wordt. Condensvorming kan dan al voldoende zijn om roest te veroorzaken. Het vocht lost een deel van het vrije ijzer op en het zure milieu zal roestvorming nog versnellen. Nog ernstiger is dat de zuurstoftoevoer tot het RVS hiermee wordt afgesloten waardoor het zelf-herstellend vermogen van de beschermende oxidehuid belemmerd wordt en het corroderende proces niet gestopt wordt. Om besmetting met onedele staaldeeltjes te vermijden is het van belang om koolstofstaal en roestvast staal in gescheiden ruimtes te bewerken en te bewaren.

Schuur- en slijpmiddelen voor RVS


Om de unieke roestvaste eigenschappen van dit metaal te behouden, is ook de keuze van schuur- en slijpmiddelen van essentieel belang. Kies schuur- en slijpmiddelen die speciaal geschikt zijn voor het bewerken van inox. Deze zijn vrij van ijzer-, chloor en zwavelhoudende vulstoffen en kunnen daarmee de oxidehuid niet vervuilen. De slijp- en snijschijven zijn veelal voorzien van de aanduiding INOX. Ook zijn deze schijven zo ontwikkeld dat ze minimale warmte inbrengen en daarmee verkleuringen van het roestvast staal zo veel mogelijk vermijden.  Voor grotere machines als zetbanken dient men de messen af te plakken waardoor er geen contact is tussen het staal van de messen en het roestvast staal. Een andere oplossing is om aanwezig laserfolie op het roestvast stalen product te laten zitten als bescherming. Verder geldt dat hoe gladder het oppervlak is, hoe minder makkelijk vreemde deeltjes zich kunnen hechten en schade aanbrengen.



Reinigen - Oppervlaktegesteldheid


Hoe goed het roestvaststaal gereinigd kan worden is sterk afhankelijk van de oppervlaktegesteldheid, die op zijn beurt weer wordt beïnvloed door alle behandelingen die het metaal heeft ondergaan voordat het zijn uiteindelijke vorm heeft bereikt. Strenge hygiëne-eisen worden gesteld om ongewenste groei van micro-organismen tegen te gaan. Deze groei vindt voornamelijk plaats in microscheurtjes en andere beschadigingen die vaak niet eens met het blote oog zichtbaar zijn. Ook aanhechting van vuil moet worden voorkomen. Daarbij is de oppervlakteruwheid van belang. Die wordt uitgedrukt in µm of micrometers, bijvoorbeeld Ra, Rz of Rt. De meest gebruikte waarde is de Ra-waarde. Deze ruwheid is het rekenkundig gemiddelde van de afwijkingen in het ruwheidsprofiel ten opzichte van de middenlijn. Voor de voedingsmiddelenindustrie ligt de Ra-waarde vaak op 0,8µm en voor de farmaceutische industrie op 0,4µm of lager.

Slijpen op ruwheid


Het slijpen op Ra-waarde is een precisiewerk en tijdrovende klus dat de nodige vakkundigheid vereist. Stap één is het verwijderen van walshuid met een agressief schuurproduct. Afhankelijk van de gewenste ruwheid schuren we daarna met achtereenvolgens korrel 60, 120, 240 en indien nodig korrel 400. Een andere optie is om na korrel 120 over te stappen op een Surface Conditioning Disc van Scotch Brite. Ook een uitstekend product om te slijpen op ruwheid is Trizact. Door zijn unieke opbouw geeft dit product tijdens de hele levensduur een consistente finish.




Scotch Brite bij uitstek het product voor een perfecte finish van uw RVS
In 1958, nu ruim zestig jaar geleden, introduceerde 3M zijn eerste Scotch-Brite™ reinigingspad voor industrieel gebruik. Sindsdien is het aanbod voortdurend uitgebreid. Het succesverhaal begon met de ontwikkeling van de non-woven technologie van 3M aan het einde van de jaren 40. Enige tijd later, in 1958, ontstond zo het Scotch-Brite schuurvlies. Dit vlies combineert synthetische vezels, hars en schuurkorrels zodat er een driedimensionale structuur ontstaat. Zo worden telkens nieuwe schuurmiddelen aan het werkoppervlak blootgesteld en ontstaat er een uniform, reproduceerbaar oppervlak. In de industriële metaalbewerking wordt die technologie vandaag de dag gebruikt in Scotch-Brite schuurschijven en -banden, wielen maar ook de bekende rollen en handpads.




Algemene tips voor het finetunen van de gewenste finish met Scotch Brite:

  1. Speel met de druk.
    Met hetzelfde product kun je een verschillende finish creëren door te spelen met de hoeveelheid druk. Minder druk geeft een fijnere finish door dunnere krasjes. Terwijl meer druk juist zorgt voor diepere grovere krassen.
  2. Let op je snelheid.
    Sommigen gaan voor langzaam maar gestaag, een ander kiest voor grote stappen snel thuis. Maar wist u dat de snelheid/toerental een groot verschil kan maken in de uiteindelijke finish? Wilt u een grovere finish, maak dan op lage snelheid lange halen met uw machine. Voor een fijnere finish moet de snelheid juist omhoog.
  3. Kies het juiste schuurmineraal.
    Veel Scotch Brite producten zijn voorzien van een aluminiumoxide korrel. Maar ook de CubitronII korrel vinden we in verschillende Scotch Brite producten. Deze mineralen zijn heel geschikt voor universele toepassingen. Wilt u echter meer glans op uw eindproduct, overweeg dan eens een silicium carbide korrel. Deze is scherper en puntiger, zorgt voor een fijnere afwerking met meer glans.
  4. Kies de juiste dichtheid
    Een consistente afwerking is niet altijd eenvoudig. Om dit te bereiken, zelfs op bochten, uitsparingen, contouren etc. kan de dichtheid van de schijf verschil maken. Overschakelen naar een lagere dichtheid levert een flexibeler product op, waarmee beter in hoeken en op contouren gewerkt kan worden. Hogere dichtheden leveren stijvere schijven op waarmee agressiever gewerkt kan worden. Kies afhankelijk van de applicatie en gewenste finish de juiste density.

Reinigen van lasverkleuringen en licht ontbramen


Ontsierende lasverkleuringen ontstaan door oxidatie van het metaaloppervlak. Dit kan (deels) worden voorkomen door tijdens het lasproces gebruik te maken van een inert gas, zoals argon. Als lasverkleuringen toch ontstaan kunnen deze eenvoudig worden verwijderd met de Bristle Disc. Een prima alternatief voor staalborstels en door hun kunststof haren ook geschikt voor toepassing op RVS. De gegoten draden zijn voorzien van de keramische Cubitron korrel, die garant staat voor snel werken. Er is slechts lichte druk vereist en de flexibele draden maken dat complexe vormen en contouren ook met de Bristle Disc goed bewerkt en gereinigd kunnen worden.  Bristle Discs zijn ook agressief genoeg voor licht ontbraamwerk zonder daarbij het moedermateriaal aan te tasten.

Binnenhoeklas bewerken


Zelfs een perfecte gelegde las heeft onregelmatigheden of is enigszins poreus. Vuil kan zich daar ophopen. Een gladde afwerking en naadloze aansluiting van alle delen is daarom essentieel. Door deze bewerking uit te voeren met een Rapid cut schijf en aansluitend een EXL schijf 2A Medium te gebruiken, bent u in twee stappen klaar. Uw las is perfect afgewerkt en vuil krijgt geen kans.

Verwijderen van roest, coatings, verflagen, walshuid en andere vervuiling


De Clean & Strip disc kennen we al langer als schijf voor het verwijderen van verf of roest. Nog niet zo lang geleden heeft deze schijf een ware metamorfose ondergaan en is sterk verbeterd. De vernieuwde Clean & Strip XT-Pro en XT-Pro Extra Cut is agressiever dan ooit. De XT-Pro is voorzien van een siliciumcarbide korrel en verreweg de beste schijf in de markt voor het verwijderen van walshuid, roest en verf. De groene variant is voorzien van een aluminiumoxide korrel voor het reinigen, blenden en voorbereiden van oppervlakken. Ook verwijdert deze schijf moeiteloos dikke verflagen. Beide schijven werken snel, lopen niet vol en tasten het te bewerken materiaal niet aan.

Satineren en richtingloos slijpen


Met Scotch Brite banden en rollen kunt u een mooie visuele finish bereiken. Door middel van borstelen wordt een geslepen structuur gematteerd. Tegelijk breng je met Scotch Brite wielen de ruwheid aanzienlijk naar beneden.
Slijpen op ruwheid is een vak apart. Wij adviseren u graag om in zo min mogelijk stappen de door u gewenste finish te bereiken. Vraag vrijblijvend een demo aan. Ook in deze Corona-tijd staan we binnen de geldende richtlijnen graag voor u klaar. Bel 033-4558788 voor een afspraak met één van onze technisch specialisten.

Meer informatie en video’s over het bewerken van RVS en verschillende applicaties vindt u op onze website
www.metaaltechniek.nl.