Sancties tegen Rusland drijven nikkelkoers zo hard op dat handel in metaal is stilgelegd

De economische sancties tegen Rusland hebben de koers van nikkel omhooggedreven en speculanten in moeilijkheden gebracht. Volgens beursuitbater LME was er geen ordentelijke handel meer mogelijk. De handel is stilgelegd en alle transacties zijn geannuleerd.


De nikkelprijs beleefde sinds de start van de handel maandag een dollemansrit. Toen steeg de koers met meer dan 60 procent, tot bijna 50 duizend dollar (46 duizend euro) per ton. De hausse heeft alles te maken met de sancties tegen Rusland, dat goed is voor een vijfde van de wereldmarkt in nikkel.


Nadat de prijs van nikkel op minder dan twee dagen tijd was verviervoudigd tot meer dan honderdduizend dollar per ton, vond de London Metal Exchange het welletjes geweest. De beursuitbater schortte dinsdagochtend de handel in het metaal op. Meer nog: alle transacties die eerder op de dag zijn aangegaan, werden geannuleerd.


Volgens LME was de stopzetting van de handel, de koers was toen al gedaald tot 80 duizend dollar, nodig omdat er geen ordentelijke markt meer zou zijn. Het is nog niet bekend wanneer de handel wordt hervat, maar het kan dagen op zich laten wachten.



Grootste slachtoffer koersstijging zou Chinese bank zijn

De verklaring voor de koersontwikkeling zit in het uitroken van partijen die hebben gespeculeerd op een koersdaling van de nikkelprijs. Volgens persbureau Bloomberg zou het grootste slachtoffer de Chinese staatsbank China Construction Bank zijn.


Shortsellers zijn vooral bekend van de aandelenhandel. Ze lenen dan effecten die ze meteen verkopen. Als de koers daarna daalt, kopen ze de stukken tegen de lagere koers en geven die terug aan de oorspronkelijke eigenaar. Hun winst zit in het prijsverschil. Een vergelijkbare strategie is mogelijk bij grondstoffen.


Het grote risico is een koersstijging, want dan kunnen de verliezen uit de klauwen lopen. Als ‘shorters’ het bloeden willen stelpen door snel zelf aandelen bij te kopen, drijven ze de koers verder op. Daardoor kan een zichzelf versterkend effect ontstaan: een zogenoemde short squeeze.


De strapatsen op de nikkelmarkt zijn slecht nieuws voor de fabrikanten van elektrische auto’s, waarin nikkel een belangrijk metaal is. Niet enkel voor het maken van Roestvast Staal, maar vooral als cruciaal onderdeel van de herlaadbare batterij.


Bron Volkdskrant