TechniShow Awards

Genomineerden TechniShow Innovation Awards bekend


De jury van de TechniShow Innovation Awards heeft uit 34 inzendingen afkomstig van 31 bedrijven in totaal vijftien nominaties gekozen in de drie categorieën: 'Nieuw op de Benelux markt', 'Commerciële innovatie' en 'Made in de Benelux'. De inzendingen representeren de Smart Industry trends die de laatste jaren hun intrede hebben gedaan in de maakindustrie: digitalisering, robotisering, 3D-printen, automatisering en oplossingen om efficiënter en meer maatwerk te produceren.


Tom Bouws, werkzaam bij de Kamer van Koophandel (KvK), is actief in het Programmabureau Smart Industry en juryvoorzitter. Hij ziet een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de vorige award. "We zien al een geruime tijd dat de maakindustrie 'slimmer' en efficiënter wordt. Dat is nu ook in de inzendingen te zien. Op dit moment zie je dat er echt praktische oplossingen op de markt komen, die bedrijven kunnen toepassen om hun productie slimmer in te richten. Dat zijn naast software- en automatiseringsoplossingen ook innovaties op mechanisch gebied. Daarnaast kunnen we ook stellen dat 3D-printen zich steeds verder ontwikkelt en productierijp is geworden. Meer lasers in een bouwkamer, hogere opbouwvolumes, serieproductie en zelfs automatisering zijn voorbeelden die economisch verantwoord industrieel printen mogelijk maken."

Hoog niveau
Bouws is blij verrast over het niveau van de inzendingen dit jaar. "De inzendingen zijn goed beoordeeld en qua puntentelling zaten alle producten behoorlijk dicht bij elkaar. Aan de inzending is duidelijk te zien dat software de industrie inloopt en dat zullen we straks ook zien op de TechniShow. De traditionele bewerkingstechnieken worden aangevuld met digitaliseringsoplossingen zoals besturingssoftware, programmering, slimme randapparatuur en managementinformatie. De meeste inzendingen ondersteunen productiever en/of meer maatwerk produceren. Op het gebied van nieuwe verdienmodellen, zoals dienstinnovaties, is er nog een onontgonnen gebied."

Unaniem
De jury heeft de 34 inzendingen beoordeeld op de aspecten slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), economische impact, commerciële toegevoegde waarde, maatschappelijke impact en de mate waarin de innovatie echt nieuw, uniek en onderscheidend is. "Als jury zaten we qua beoordeling behoorlijk op een lijn", zegt Bouws. De vijftien genomineerden waren dan ook door alle juryleden hoog beoordeeld. Voor de categorie 'Nieuw op de Benelux markt' zijn acht inzendingen genomineerd. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of moeten nog op de markt komen. Verder is de innovatie nog niet eerder op TechniShow gepresenteerd en is de innovatie tevens niet eerder dan 2016 in het buitenland gepresenteerd. De acht inzendingen die zijn genomineerd voor deze Award zijn in willekeurige volgorde:

Trumpf
Trumpf heeft dit jaar twee producten ingezonden die allebei zijn genomineerd. Het betreft de TruPrint 5000 3D-metaalprinter en de TruMatic 1000 fiber combimachine. De TruPrint 5000 is een 3D-metaalprintsysteem in het middenformaat, dat is gebaseerd op de poederbed productietechnologie Laser Metal Fusion (LMF). Hiermee worden laag voor laag complexe, metalen componenten geproduceerd. De TruPrint 5000 maakt gebruik van het zogenaamde multi-laserprincipe, bestaande uit drie gekoppelde laserbronnen die tegelijkertijd de gehele bouwruimte belichten, voor een optimale oppervlaktekwaliteit zonder naden.

De TruMatic 1000 fiber is een combimachine die lasersnijdt, maar ook gaten ponst, omvormt en schroefdraden maakt. De machine is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid tot een volwaardige pons-/lasermachine, de TruMatic 1000 fiber. Dit, in combinatie met de nieuwe Delta Drive aandrijving, het hybride assenconcept en het nieuwe concept voor sorteren en ontladen, maakt de machine innovatief.

Hexagon
Hexagon is genomineerd met de Leica Absolute Scanner, ofwel de LAS. Dit is een laserscanner die gecombineerd met een Leica Absolute Tracker zorgt voor een mobiele, flexibele en hoognauwkeurige 3D-scanoplossing. De scans kunnen 'uit de hand worden' gemaakt. Deze snelle oplossing (143.000 punten/seconde) kan worden ingezet voor zowel inspectie als reverse engineering van grote oppervlakken. De output data kan eveneens dienen als inputbestand voor 3D-printen. De nauwkeurigheid van 150 micrometer is erg nauwkeurig voor XL-objecten.

Renishaw
Met de RenAM500Q heeft Renishaw een plaats weten te bemachtigen tussen de genomineerden. Deze 3D-metaalprinter is ontwikkeld voor industriële productie en is voorzien van vier 500W lasers. Het machineontwerp van de RenAM500Q bestaat uit een in-huis ontwikkelde en op een Renishaw 3D-metaalprinter geproduceerde optische module waardoor vier lasers tegelijkertijd het hele werkgebied kunnen bereiken. Door de ingebouwde metaalpoeder recyclage en de volledig afgesloten bouwkamer wordt een veilige situatie verkregen met minimale operator interventie, een efficiënte gasstroom en extreem laag Argongas verbruik.

Will-Fill
Will-Fill is een gepatenteerde en innovatieve oplossing die als doel heeft de emulsie in metaalbewerkingmachines te vullen, hervullen, bewaken en te rapporteren. De Will-Fill is met computergestuurde metingen te koppelen aan computergestuurde vulprocessen. Dit maakt Will-Fill direct uniek en deze oplossing onderscheidt zich op die manier van de op water gestuurde mengsystemen en vlotters.

Robotics Benelux
De Pick-app van Robotics Benelux is een innovatieve app op een tablet, waarmee industriële robots van Comau eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Met de PickApp is het mogelijk programmeer- en engineertijd direct terug te schroeven. De PickApp wordt via een tablet en WiFi geactiveerd, waardoor het doorvoeren van aanpassingen wel heel eenvoudig is. Middels een joystickfunctie op een tablet kan een industriële robot worden aangestuurd, waarbij de posities, met een druk op de knop, worden vastgelegd. Op deze wijze is een robot programmeren binnen dertig minuten te leren.

Cellro
Tijdens de aankomende TechniShow presenteert Cellro een tweetal innovaties voor het Xcelerate automatiseringssysteem: de fiXture eXchange en Smart Gripper. Hoewel bestemd voor verschillende toepassingen – respectievelijk frezen en draaien – helpen beide nieuwe technieken op procesniveau hetzelfde doel te bereiken. Ze maken het mogelijk om met een automatiseringssysteem binnen de range van 10-50 kg handelingsgewicht, meerdere series tot één onbemand doorlopend productieproces te combineren. Deze oplossing voorkomt het handmatig wisselen van de grippervingers en de opspanning in de machine. Zo kunnen meerdere series onbemand geproduceerd worden.

BMO Automation
De BMO Xenon software biedt de verspanende ondernemer inzicht in het totale productieproces binnen zijn bedrijf, door alle beschikbare data die binnen de verspanende fabriek voor handen is aan elkaar te koppelen. De software haalt alle data uit de CNC-machines in de fabriek en presenteert deze data in een simpel overzicht. Hierdoor is in een oogopslag zichtbaar van welke machines de spindels draaien, hoe de gemiddelde bezetting is, of men voor- of achterloopt op de planning, welke machine het beste presteert afgezet tegen de voorcalculatie.

Bijzonder aan Xenon is dat de monitoringsoftware data kan lezen uit elke besturing, ongeacht de leeftijd van de machine.

Commerciële Innovatie
Vier genomineerden dingen mee met de Commerciële Innovatie Award. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of komen dit jaar uit en zijn in nog geen enkel ander land op de markt gebracht. Tevens zijn de innovaties nog niet eerder op de TechniShow gepresenteerd. De genomineerden zijn in willekeurige volgorde:


Romias

De inzending van Romias betreft de MAC-1500 mobiele, autonome en collaboratieve robot. De robot is in staat zichzelf te verplaatsen naar de plek waar hij nodig is en bepaalt hierbij zelf welke route hij neemt en kan zelfstandig om bewegende obstakels heenrijden. Verder maakt de MAC-1500 gebruik van de nieuwste collaboratieve technieken om een intrinsiek veilig systeem te garanderen die niet alleen naast, maar ook met de mens kan werken. Nauwkeurigheid is ook geen probleem, alle MAC-uitvoeringen zijn uitgerust met een visionsysteem dat de laatste onnauwkeurigheden kan compenseren.


Gibac Chemie

Gibac Chemie is genomineerd met de Blaser Liquid Tool. Dit reinigingssysteem is ontwikkeld voor de High Tech industrie. Door middel van Pero dampontvetten worden eindproducten verkregen die ASML en 'aerospace approved' zijn. Hierdoor kan het RGA (Residu Gas Analyses) procedé worden overgeslagen. Het resultaat is dat de procestijd teruggaat van 24 tot 36 uur naar 300 seconden. Dit geeft naast een enorme tijdswinst ook een hoge kostenbesparing.


Kuunders Technoworks

De Kuma plaatwerkdetectie is een volledig nieuwe, gepatenteerde machine, die laserparts van een nesting door middel van 3D-vision identificeert en vervolgens via een inkjet markeert. De markering geeft de vervolgbewerkingen van het laserpart aan. Dit maakt het laserpart smart en het proces lean. Tevens kan er een QR-code worden aangebracht op het laserpart. Deze code is uitleesbaar middels scanners, waardoor de vervolgbewerkingsmachines (kantbanken) automatisch het betreffende programma op kunnen roepen. Het combineren van 3D-vision en het automatisch coderen in combinatie met het aftellen van de lasersnijnesting maakt deze machine uniek.


Gibas en Rhenus Lub

Gibas Tools heeft in samenwerking met Rhenus Lub het Fluid Fill Matic (FFM) ontwikkeld. Dit systeem controleert automatisch het koelsmeermiddel in de machine. De FFM wordt alleen geleverd in combinatie met rhenus koelsmeermiddelen en een wekelijkse of maandelijkse service van de rhenus After Sales & Service afdeling. Op deze manier kan de klant voor honderd procent worden ontzorgd en komen de manuren voor het bijvullen van de machines te vervallen. Onbemande productie kan probleemloos doorgaan, zonder dat de machines door storing stoppen, bijvoorbeeld door een te laag niveau of schuimen.

Made in de Benelux
Voor de Made in de Benelux hebben zich drie inzendingen genomineerd. Deze bedrijven komen van origine uit de Benelux en hebben de productie ook in de Benelux gevestigd.


Style CNC Machines

De Style SMESH 2-step Gear (SS2-sG) biedt de mogelijkheid om op de Style draaibanken onder vollast te schakelen. Voor de draaibanken geldt; het beste uit drie bestaande transmissies: de eenvoud van een handgeschakelde transmissie, het gemak van een automatische transmissie en het rendement alsof er geen transmissie is. Door deze nieuwe toepassing kan er mechanisch worden geschakeld zonder rendementsverlies, volledig op- en aftoeren is namelijk niet meer nodig. Door de SS2-sG is het eenvoudiger om een grotere doorlaat op de machine te installeren.


Resato International

Resato komt met een oplossing om 24/7 zorgeloos onbemand te werken, terwijl het complete proces bewaakt wordt. Resato heeft drie gecombineerde functionaliteiten die bijdragen aan deze innovatie. EMS Monitoring bewaakt en identificeert het complete productieproces. Met Job Manager kunnen meerdere opdrachten worden geprogrammeerd en de Flex-zone kan gebruikt worden om tijdens het productieproces te laden en te ontladen zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.


Q-Fin Quality

Q-Fin Quality Finishing heeft de F1200 machine qua prestaties en design doorontwikkeld. Het is een machine voor het ontbramen, slijpen, en afronden van metalen plaatdelen tot 1.200 mm breed. De versie van modeljaar 2018 heeft ‘gevoel’ gekregen. Via overzichtelijke statusindicatoren kan de bediener de ‘gemoedstoestand’ van de machine aflezen. De status van de F1200 ontbraammachine is door toepassing van LED-verlichting ook van afstand duidelijk waarneembaar.

Avond van de maakindustrie
De winnaars van de drie Awards worden op 7 maart bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Meer informatie over deze avond leest u op www.avondvandemaakindustrie.nl. Alle genomineerden presenteren van 20 maart tot en met 23 maart op TechniShow 2018 hun innovaties.
Meer informatie: www.technishow.nl