Vier jaar na dood baby in zwembad Reeshof nog altijd geen rechtszaak tegen verdachten

 Vier jaar na dood baby in zwembad Reeshof nog altijd geen rechtszaak tegen verdachten

TILBURG - Op 1 november is het alweer vier jaar geleden dat in zwembad De Reeshof in Tilburg een baby om het leven kwam nadat er een geluidsbox van het plafond was gevallen. Het Openbaar Ministerie begon een strafzaak maar de kwestie is nog niet voor de rechter gebracht. En ondertussen zeggen experts, zo'n ongeluk kan zo weer gebeuren.

Vóór het ongeluk controleerde Inspectiebedrijf Corrodium uit Hoofddorp drie keer het zwembad. En vanaf 2006 rapporteerde zij ook drie keer aan de gemeente Tilburg dat de ophanging van de geluidsboxen vervangen moest worden. Dat gebeurde niet, met fatale gevolgen.

'Kan zo weer gebeuren'

Expert Jan Heselmans van Corrodium zegt, dat kan vandaag weer zo gebeuren. "We weten niet welk zwembad in orde is en welk zwembad niet. Dat komt omdat naar mijn mening het Keurmerk Veilig en Schoon niet goed werkt."

Dat keurmerk is ingesteld door de branche, dus de exploitanten van de baden, de gemeenten en provincies. Maar die hebben na het ongeluk in de Reeshof het handboek niet aangepast en dat vindt Heselmans onbegrijpelijk.



Betere richtlijn voor bouw en onderhoud zwembaden

"Er moet een herkeuring komen in de zwembaden. En bovendien moet van elk bad een lijst bestaan met daarop een inventarisatie van de gebruikte materialen. En veel meer dan nu het geval is, moet er een richtlijn komen die duidelijk zegt welk materiaal voor de bouw gebruikt mag worden en hoe het onderhoud moet worden gedaan." Heselmans is op internationaal vlak bezig met zo'n richtlijn.

Ondertussen werkt het Openbaar Ministerie dus nog aan de strafzaak tegen de drie verdachten: de gemeente Tilburg en twee ambtenaren. Er is inmiddels sprake van een enorm vooronderzoek. Het blijkt daarin ingewikkeld te zijn om helder te krijgen wie hier voor dit ongeluk verantwoordelijk is.


Tilburg betaalde schadevergoeding aan familie van slachtoffertje

De gemeente Tilburg heeft zich bij monde van burgemeester Noordanus al vrij snel na het ongeluk verantwoordelijk verklaard. Er zijn uiteindelijk geen politieke koppen gerold, maar aan de familie van het overleden kindje is wel een schadevergoeding betaald.

Of er ook strafrechtelijk iemand schuldig is, blijft vier jaar na dato nog altijd afwachten. (bron: Omroep Brabant)

Voor meer informatie omtrent ons uitgebreide "Reeshof" dossier klikt u hier