Wanneer moet ik mijn filterelement vervangen?

Klanten vragen regelmatig: “wanneer moet ik mijn filterelement vervangen?” Het antwoord is simpel: op het moment dat het drukverschil over het filterelement te hoog wordt.

Drukverschilwaarde

De drukverschilwaarde is door de filterleverancier bepaald na gedegen onderzoek op de filterteststand. Het drukverschil neemt toe naarmate er meer vuil opgevangen wordt. In de praktijk zien we installaties waarbij de machinebouwer ervoor heeft gekozen geen drukverschilindicator in te bouwen. In het onderhoudsprogramma is dan een tijdsinterval voor het vervangen van filterelementen aangegeven van bijvoorbeeld 1000 draaiuren. U vraagt zich dan misschien af: “Verwissel ik mijn element niet te snel of juist te laat?”

Risico’s te vroeg of te laat filters vervangen

Je zou verwachten dat te vroeg wisselen niet zo erg
is. Het systeem wordt in ieder geval goed beschermd. Maar uw onderhoudskosten lopen onnodig op! Te laat wisselen heeft een risico. Als het filter van een by-pass klep is voorzien, zal ongefilterde olie het filterhuis passeren en wordt het systeem niet op de gewenste ISO-reinheidsklasse gehouden. Dit resulteert in hoge onderhoudskosten doordat onderdelen vervangen en gerepareerd moeten worden. Het ergste wat kan gebeuren, is dat de maximale verschildrukgrens van het filterelement wordt bereikt (ISO 2941) en dat deze uit elkaar klapt met alle gevolgen van dien.

Goed onderhoudsconcept

Het meten van het drukverschil en hiermee de mate van vervuiling hoort thuis in een goed onderhoudsconcept. Voor een paar tientjes heeft u al een eenvoudige drukverschilindicator of drukmanometer (afhankelijk van de positie van het filter in uw systeem). Indicatoren zijn er in diverse uitvoeringen: visueel, elektrisch of een combinatie van beide (klik hier) Belangrijk is dat als u een visuele indicator plaatst u deze in de inspectieronde meeneemt