Energie- en kosten besparen door inzet van moderne laserbronnen
In de Nederlandse maakindustrie staan naar schatting 3.500 lasersnijmachines, circa 25 laserlasinstallaties en naar schatting 5 lasercladinstallaties opgesteld. Deze werken zonder problemen, maar de daarin toegepaste laserbronnen (de CO2- laserbron voor het snijden en de Nd:YAG laserbron voor het lassen) hebben een zeer laag energetisch rendement. Circa 2% van het ingangsvermogen van een Nd:YAG laserbron wordt omgezet in de werkzame laserbundel. De rest van deze energie moet weg gekoeld worden. Ondanks dit lage rendement heeft lasersnijden toch een hoge vlucht genomen in Nederland.
Sinds enkele jaren zijn twee typen moderne laserbron op de markt, als technische opvolger van de CO2 laserbron en de Nd:YAG laserbron: de fiberlaser (van IPG en Rofin) en de disklaser (van Trumpf).
De voordelen van de moderne laserbronnen zijn evident:
- Een energetisch rendement van minimaal 25%, een factor 10 hoger dan de ‘oude’ laserbronnen!
- Een zodanig betere bundelkwaliteit dat met dezelfde laserbundel zowel gesneden als gelast kan worden;
- De aanschafkosten en de onderhoudskosten liggen ook lager.
Ook de reeds langer bestaande diodelaser wordt steeds meer verbeterd en is tegenwoordig ook in staat om key-hole lassen te leggen. Het energetisch rendement van de diodelaser ligt zelfs rond de 40%. Fiber gekoppelde diodelaserbronnen zijn al tot vermogens van 3 kW leverbaar. Hoewel de diodelaser voor het lasersnijden niet in te zetten is, is het een goede bron voor lasercladden en kunststoffen laserlassen.
Voor de bewerking van RVS kunnen de moderne laserbronnen interessant zijn; Niet alleen zijn ze veel energiezuiniger en goedkoper in aanschaf en onderhoud, ze zijn ook flexibeler inzetbaar. Zo kan met de fiber-/disklaser zowel gelast als gesneden worden. en de moderne diodelaser kan naast smeltlassen nu ook dieplassen. Hierdoor is lasertechniek voor de RVS verwerkende industrie een stuk interessanter geworden.
Achtergrond laser
Een lasersysteem, zoals dat doorgaans...