Go to top

Farmacie schakelt meer over op rvs

“In de farmacie is een trend gaande dat wordt overgegaan van gecoat staal naar rvs. Er wordt overgegaan op rvs vanwege de interessantere kostprijs en de strengere regelgeving.” Dat zegt Meindert Vellinga, vestigingsleider voor de vestiging AKOS Projects in Joure. AKOS is een engineeringbureau voor projecten (project-support), met name in de werktuigbouwkunde.

Door Jelle Vaartjes


AKOS bestaat bijna 42 jaar. Het hoofdkantoor zit in Apeldoorn, daarnaast is er een vestiging in Joure. “We doen op beide locaties projecten rond engineering en recruitment”, vertelt Vellinga. “Verder hebben we nog een vestiging in Enschede, voorlopig alleen voor werving en selectie (recruitment) voor nieuwe (externe) mensen. Daarnaast is er een vestiging in Duitsland, Krefeld, en die doen met name veel in de procesindustrie.” In het hele bedrijf AKOS werken in totaal bijna 100 mensen, waarvan in Joure er 20 zitten. De verwachting is dus dat rvs meer en meer zal worden toegepast in de farmacie. “Het omslagpunt van het gebruik van rvs boven staal in combinatie met een coating, hebben we gehad en zal verder toenemen”, zegt Vellinga. “Reden is het aanscherpen van de manier van produceren, genaamd Good Manufacturing Practice, en is daarom een vereiste voor de productie van geneesmiddelen. Bij GMP gaat het erom, dat nauwkeurig is vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Doel is om nog beter fouten te voorkomen en schoner te werken. Dit alles valt onder de huidige normen en richtlijnen zoals de USDA-regels (Food and Drug Administration) voor klanten in Amerika. Voor Nederland en Europa zijn er twee officiële normen, te weten NEN-EN 1672-2 en ISO 14159, die zijn gebaseerd op de richtlijnen van EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group).” Wel van invloed is de kostprijs van rvs, met name de prijsontwikkelingen van met name nikkel en chroom. Vellinga: “Als die te hoog wordt, kiezen mensen er misschien weer voor om een coating te gebruiken. Maar zeker in de farmacie wordt rvs steeds meer benut. Dit vanwege de bestendigheid tegen agressieve stoffen, evenals de oppervlakte-eigenschappen en hierdoor een betere reinigbaarheid.” De laatste tijd zijn door AKOS-Projects enkele projecten gerealiseerd in farmacie.



“We hebben met name in het noorden een stuk specialisatie rond hygiënisch ontwerpen voor zowel de voedingsmiddelenindustrie als de farmacie”, vertelt Vellinga. “Zo is er voor de farmacie een speciale spoelmachine ontworpen voor het spoelen van flexibele leidingen en apparatuur. De leidingen worden binnen de farmacie gebruikt voor het toe- en afvoeren, maar ook het spoelen van reactoren. Door die leidingen worden namelijk verschillende soorten stoffen gevoerd. Op het moment dat je een nieuwe stof er doorheen wil laten gaan, moeten de leidingen gereinigd zijn. Dat gaat binnen de farmacie met de nodige procedures. Op het moment dat de leiding van de reactor afgehaald wordt, komt er op de diverse onderdelen een label op ‘vuil’ en als die gereinigd is, komt er een label op ‘schoon’ op en is deze opnieuw gereed voor gebruik. Zo weet men zeker dat er geen vuile apparatuur wordt benut bij een nieuw productieproces.” Er kan op verschillende manieren worden gereinigd, onder meer door middel van spoelen. Dit kan gebeuren door in fases met aceton, warm water en tot slot met schoon water door de leidingen en of apparatuur te pompen. De reinheid dient overigens te worden gecheckt door visuele inspectie van het object (controleren van materialen zoals nozzles, pakkingen en lekkage) evenals van productresten en residuen. Daarnaast moet ook een microbiologische inspectie en monstername gedaan worden (middels swaps).
 


 



Zwavelzuur

Een ander project in de farmacie betreft de complete plaatsing van leidingnet en tank voor het toevoeren voor zwavelzuur. Vellinga: “De apparatuur wordt gebruikt in de farmacie tijdens het productieproces, maar ook voor het reiniging van de reactoren.”  Een totaal ander project betreft het realiseren van droogkasten met droogplaten in rvs, in tegenstelling tot voorheen waarbij stalen platen met een coating werden gebruikt, om van een half natte substantie tot een poeder te drogen. Wat betreft die droogkasten zit er een bepaalde ontwikkeling in. “Het gebruik van rvs is hier nieuw, omdat we voorheen gecoate stalen platen benutten. We hebben rvs toegepast vanwege de betere reinigbaarheid. Deze droogkasten konden we uitvoeren met zogenoemd  thermplate. Het bovenblad is een relatief dikke plaat van 4 mm. Daaronder komt een dunne plaat van 1 mm, waartussen verwarmd water wordt gepompt voor het drogen. Voordeel ten opzichte van het oude product is minder massa, dus minder energieverlies en een betere/directere warmteoverdracht, bestand tegen agressieve stoffen.” De rvs-soort die is toegepast is rvs 316, benut in verband met de verhoogde weerstand en eventuele zouten die vrijkomen.  Vellinga zegt met de genoemde projecten te voldoen aan de nieuwste eisen. “De resultaten in de praktijk zijn ten opzichte van de doelstelling boven verwachting. Er is minder waterafname in de droger en ook bij de spoelmachine is er een beter rendement wat betreft watergebruik. Bovendien is er een constantheid van het reinigen van producten.” Met name de eis rond reinigbaarheid heeft een hoge prioriteit.
De zaken gaan op dit moment redelijk goed, meent Vellinga. “We hebben wel last gehad van economische recessie. De  investeringen bij de bedrijven is op een gegeven moment teruggedraaid, maar er zit weer een stijgende lijn in.” De toekomst ziet hij positief tegemoet. “Op dit moment zijn er meerdere aanvragen, ook qua investeringen. Het komt weer los.”

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht