Materiaalkeuze roestvast staal Deel 2
“De winst van het testen, of het verlies van het wel geloven Deel2”
Deel 2: Enkele praktijkvoorbeelden
ir. Lammert Brantsma IWE
Dr. ir. Peter van Houten IWE lasingenieur/adviseur bij: Schielab b.v. Breda
ir. Jelle Brantsma, IWE Hoofd Uitbesteding bij: Damen Shipyards, Bergum
Adviseur bij Metal and Corrosion Engineering b.v. (MCE) te Buinen
Inleiding
Veel materialen worden aangekocht met materiaalcertificaten, bijvoorbeeld volgens EN 10204. Ook worden producten vaak voorzien van keurmerken en geleverd met certificaten. Die keurmerken en/of certificaten moeten vertrouwen geven aan de koper van het materiaal. De koper mag juistheid van de gegevens op het certificaat en/of van het keurmerk verwachten. Als de koper zoekt naar de combinatie van betrouwbaarheid van de gegevens op het certificaat en/of van het keurmerk en een laagste prijs voor het materiaal of product, dan moet hij/zij zich werkelijk afvragen of goed en goedkoop wel echt samengaan. Dat goedkoop nog veelvuldig duurkoop blijkt te zijn, zal in dit artikel worden geïllustreerd.
Duidelijk zal worden dat als men goedkoop inkoopt, men een deel van het voordeel zou moeten investeren in aanvullend onderzoek (testen) om nadeel te voorkomen. Vaart men blind op de juistheid van het certificaat, omdat daar alle mogelijke op het oog betrouwbare stempels op staan, dan kan men voor onvoorziene en niet te claimen gevolgkosten komen te staan. En dat betekent gewoon verlies lijden, als er materiaal is toegepast dat achteraf ondeugdelijk blijkt te zijn. Voordeel wordt dan al snel nadeel.
In dit vervolg op het artikel in de vorige uitgave van dit blad zullen een drietal voorbeelden worden beschreven van schade als gevolg van de inzet van middels bijbehorende certificaten gesuggereerde goede materialen, die in werkelijkheid andere eigenschappen hadden dan dat op basis van de certificaten verwacht had mogen worden.
Voorbeelden van schade als gevolg van onjuiste gegevens op de...