Niobium eigenschappen en toepassingen
Als legeringelement is niobium bekend, doch niet als gebruiksmateriaal. Het materiaal heeft bijzondere eigenschappen die zeker aanleiding kunnen zijn om het meer te gaan toepassen. Niobium is een relatief zacht en duetiel metaal dat probleemloos koudvervormd kan worden tot een deformatie graad van maar liefst 90% voordat gloeien noodzakelijk is. Het metaal doet enigszins denken aan roestvast staal. Het soortelijk gewicht (8,57) is nogal laag vergeleken met andere hoogsmeltende metalen, zoals tantaal (sg=16,6) en molybdeen (sg=10,2). Niobium is op zich een uniek metaal tussen de andere reactieve metalen, want door de gunstige verhouding van diverse eigenschappen verschaft het de constructeur opmerkelijke mogelijkheden.
N.W. Buijs.
We kunnen hierbij denken aan:
- hoge elektrische en thermische geleidbaarheid;
- laag uitzettingscoëfficiënt;
- hoge hittebestendigheid;
- hoge corrosiebestendigheid in vele chemische en biologische toepassingen.
De verwerkbaarheid doet een beetje denken aan het verwerken van koper en daarom is het metaal ook populair geworden bij juweliers en edelsmederijen teneinde er juwelen en sieraden van te maken. Niobium wordt in de regel in de zuivere vorm commercieel toegepast. De verontreinigingen die men kan aantreffen zijn stikstof, waterstof, zuurstof en koolstof, die elk zo'n 15 tot 200 ppm kunnen bedragen. Ook kent men niobiumlegeringen, maar deze worden weinig toegepast.
Eigenschappen
In tabel 1 en 2 zijn de meest elementaire kenmerken en eigenschappen van het metaal niobium weergegeven. Opvallend is onder meer de hoge smelttemperatuur. Net zoals andere reactieve metalen dankt niobium zijn corrosiebestendigheid aan een zeer dichte en goed hechtende oxidefilm, die het metaal uiterst passief maakt. Daarom kan dit metaal de allerhoogste organische en anorganische zuren weerstaan tot minimaal 100°C, met uitzondering van fluorwaterstofzuur. In tegenstelling tot de meeste andere reactieve metalen levert niobium nog prima...