Duplex Roestvast Staal deel 1
Duplex roestvast staal is een legering, die globaal bestaat uit 50% austeniet en 50% ferriet. Om tot eert dergelijke samenstelling te komen Is een bepaalde mengverhouding nodig van de legeringselementen chroom en nikkel, welke aan het ijzer worden toegevoegd. De aanwezigheld van ferriet maakt het staal gevoelig voor fase overgangen, die in austenitlsch roestvast staal niet voorkomen. Om nu de artikelen, die zoal over duplex roestvast staal verschijnen, ten volle te kunnen appreciëren, vooral die, welke handelen over lassen, gieten en warmtebehandelingen, Is enig begrip van stolllngsmechanismen, legeringaeigenschappen en vooral fasediagrammen onontbeerlijk. Daarom wordt in dit artikel vrij diep op deze zaken ingegaan en passeert pas in volgende twee artikelen het duplex roestvast staal zelf de revue.
Stolling
Als een zeer zuiver metaal langzaam uit de vloeibare toestand wordt afgekoeld, dan zou in theorie het verloop van de temperatuur met de tijd het in afbeelding 1a weergegeven beeld moeten vertonen. Bij de stoltemperatuur gaat de vloeistof over in de vaste stof onder afgifte van de stollingswarmte. De lengte van de lijn b-c is een maat voor de grootte hiervan. Het heliingsverschil tussen de lijnen a-b en c-d wordt veroorzaakt door het verschil in de soortelijke warmte van vloeistof en vaste stof.
In werkelijkheid wordt een dergelijke afkoelkromme nooit gevonden. De stolling begint pas na een zekere onderkoeling onder de stoltemperatuur. De grootte van de onderkoeling, waarbij de stolling begint, blijkt sterk afhankelijk te zijn van de zuiverheidsgraad van het metaal en van de snelheid waarmee wordt afgekoeld. Als de stolling eenmaal is begonnen, zal door het vrijkomen van de stollingswarmte de temperatuur weer kunnen oplopen. Afhankelijk van de mate van onderkoeling en de snelheid van de warmteafvoer kan daarbij de stollingstemperatuur wel (afbeelding 1b) of niet meer worden bereikt (afbeelding 1c).
Bij de stolling van kleine druppeltjes van zeer zuivere...