Thermografie
Het principe van de infrarood temperatuurmeting is al geruime tijd bekend. Dat de praktische uitvoerbaarheid wat langer op zich liet wachten, was voornamelijk te wijten aan de complexe techniek en de daarmee gepaard gaande kosten. Toch kwam er een ontwikkeling op gang, mede door de ruimtevaart en militaire en specifiek industriële toepassingen, waardoor deze vorm van temperatuurmeting beter toepasbaar werd. Inmiddels wordt thermografie vrij veel ingezet voor bijvoorbeeld inspectiedoeleinden in verschillende disciplines. De elektrotechniek is zo ongeveer het jongste vakgebied dat de mogelijkheden van thermografie heeft ontdekt.
Ing. R. Brandsema
Hoofd Inspecties bij Van der Heide Opleidingen en Inspecties te Kollum
Artikel uit RVS 5 1999
Inleiding
Alles om ons heen heeft een temperatuur. Indien we een beeld vormen van de objecten om ons heen en daarbij uitsluitend naar de temperatuur kijken, krijgen we een zgn. warmtebeeld. We spreken dan van thermografie. In een elektrotechnische installatie, bijvoorbeeld een schakel- en verdeelinrichting, kan de temperatuur van de verschillende componenten bekeken worden. Daarmee wordt snel inzichtelijk in hoeverre maximum temperaturen overschreden worden en of er temperatuurverhogingen zijn die normaal gesproken niet voor mogen komen. Regelmatig uitgevoerde thermografische inspecties van elektrotechnische installaties dragen in belangrijke mate bij aan de (brand)veiligheid en de bedrijfszekerheid.
Warmteontwikkeling
Elektrische stroom ondervindt weerstand in geleiders (leidingen), schakelmateriaal (relais) en verbindingen (aansluitklemmen). In het geval van bijvoorbeeld een straalkachel is dit gewenst omdat de elektrische weerstand een elektrische wrijving vormt waardoor warmte ontstaat. In andere gevallen is de warmteontwikkeling meestal niet gewenst, maar ook niet geheel te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat de ontwikkelde warmte voldoende afgestaan kan worden aan de omgeving blijft de normale bedrijfstemperatuur binnen...