Nikkel en nikkellegeringen Deel 3
Corrosie eigenschappen van een aantal nikkel legeringen
In dit artikel zal nader worden ingegaan op de corrosie eigenschappen van een aantal nikkel legeringen in verschillende agressieve milieus.
Ir. A. J. Schornagel
Technisch zuiver nikkel
Tot de groep technisch zuiver nikkel behoren de legeringen 200 en 201. De laatste wordt bij voorkeur toegepast voor temperaturen boven 300°C, aangezien het lage koolstofgehalte grafitisering en het daarmee samenhangende verlies aan taaiheid verhindert. Nikkel heeft een buitengewoon goede weerstand tegen koude en hete basen, alleen zilver of mogelijk zirkoon gedraagt zich in deze beter.
Nikkel is wel toegepast voor pijpen in een verdamper, waar zeer sterke alkaliniteit optrad, bij een verscheidenheid aan processen, omdat tot een concentratie van 50% loog, de corrosiesnelheden minder zijn dan 0,05 mm/jaar, zelfs in kokende oplossingen. Als de concentratie en de temperatuur stijgen, neemt de corrosiesnelheid zeer langzaam toe.
Nikkel is bestand tegen scheurvormende spanningscorrosie in chloridehoudende milieus, maar in sterk alkalische omgeving kan het onder hoge spanningen echter bezwijken (caustic cracking). Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de corrosiesnelheid van nikkel in waterige of zeer geconcentreerde basen, dient de corrosieproef vrij langdurig te zijn, aangezien de vorming van een nikkeloxide film op het metaaloppervlak nodig is om corrosie tegen te kunnen gaan.
In niet oxiderende zuren ontstaat niet gauw waterstofontwikkeling aan het nikkeloppervlak, daarom kan het van enig nut zijn in verdunde zuren, zoals zwavelzuur, zoutzuur en fosforzuur. Toevoeging van oxidatiemiddelen, zoals lucht of bepaalde zouten, doen de corrosiesnelheid aanzienlijk stijgen. Om deze reden is het van belang om alle procesbestanddelen te kennen, alvorens nikkel uit te kiezen als constructiemateriaaL Nikkel wordt niet aangetast door watervrij ammonia of ammoniumhydroxideoplossingen, met concentraties kleiner dan 1%. Sterkere...