Duplex Roestvast Staal: Deel 5, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs
5 Scheurvormende spanningscorrosie
5.1 Inleiding
Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)
Een van de meest voorkomende breukmechanismen in roestvast staal is door chloride geïnduceerde scheurvormende spanningscorrosie (SSC). Vooral conventioneel austenitisch roestvast staal is gevoelig voor deze vorm van breuk. Duplex roestvast staal biedt veel hogere weerstand tegen deze aantasting (zie afbeelding?1), waarbij alle typen beter zijn dan 316L en de superduplextypen nagenoeg immuun zijn in 3%NaCl tot 250°C. Nietemin kan duplex staal te lijden hebben van SSC in geconcentreerde chlorideoplossingen. Er is ook afhankelijkheid, en dat geldt zeker voor austenitische legeringen van het aanwezige kation, met Mg>Ca>Na in aflopende mate van agressiviteit. Hoge aangelegde mechanische spanning/sterkteverhoudingen tezamen met verhoogde temperaturen en hoog zuurstofgehalte, en dat nog weer gecombineerd met de aanwezigheid van spleten/neerslag doet dan ook de weerstand van duplex roestvast staal afnemen.
Een ander milieu-scheuringsmechanisme dat zorgen baart, is de door sulfide geïnduceerde scheurvormende spanningscorrosie (SSSC). Wederom is er een aantal factoren die de gevoeligheid bepalen van duplex staal bij een gegeven spanningsniveau voor SSSC, te weten temperatuur, sulfideconcentraties, pH- en chloridegehalte.
Afbeelding 1. Verzameling van praktijk- en laboratoriumgegevens in neutrale beluchte (~8 ppm) waterige NaCl-milieus. Proefduur 1000 uur. Belasting Rp bij testtemperatuur.
5.2 Chloride SSC
5.2.1 Mechanisme van SSC
Het gunstige effect van een tweefase, austeniet- en ferrietmicrostructuur is al bekend sinds de begindagen van duplex roestvast staal. Onderzoek verricht in de jaren 1950 en 1960 aan austenietrijke microstructuren onthulde dat de ferriet de austeniet beschermt tegen SSC, daar de ferriet een lagere corrosiepotentiaal bezit in een verzuurd scheurmilieu, zodat wanneer een scheur in de austeniet de ferriet...