Spiraalvormige keerschotten in pijpenwarmtewisselaars
De huidige trend in procesontwerp vereist een hoge mate van warmteterugwinning en vraagt om de plaatsing van een veel groter warmtewisselend oppervlak dan vroeger gewoon was. Het bijplaatsen van nog wat warmtewisselaars in de processtroom resulteerde in hogere drukverliezen en een hoger pompvermogen. Dit is een allesbehalve economische oplossing. Er doen zich situaties voor waarin toevoegen van meer warmtewisselend oppervlak niet mogelijk is, in het bijzonder in het geval van het opknappen van bestaande apparatuur, waarbij de pompcapaciteit kan worden begrensd door de bestaande installatie, en eveneens als het oorspronkelijke ontwerp vanwege beperkte ruimte weinig mogelijkheden overlaat.
D. Kral, P. Stehlik, H.J. van der Ploeg en Bashir I. Master
Het ontwerpen van dergelijke systemen vereist warmtewisselaars die zo min mogelijk van de drukval in de
proces stroom voor hun rekening nemen, maar daarbij een voldoende hoge warmteuitwisselingssnelheid opleveren. In een conventioneel warmtewisselaarontwerp vertonen de keerschotten tamelijk hoge drukverlieskarakteristieken. Daarom is een frisse kijk op de keerschotopstelling noodzakelijk.
De mantelzijde vormt bij pijpenwarmtewisselaars gewoonlijk de flessenhals. Het zigzagstromingspatroon dat ontstaat bij de conventionele keerschotopstelling resulteert in grote dode ruimtes en een relatief hoge graad van ‘backmixing’. De dode ruimtes leveren extra vervuiling aan de mantelzijde, hetgeen ongunstig is voor de warmteoverdrachtssnelheid. De ‘backmixing’ veroorzaakt vervorming en reductie van het gemiddelde tempe ratuur verschil. Het gevolg is dat de gesegmenteerde keerschotten een reductie veroorzaken van de netto-warmteoverdracht vergeleken met wat kan worden behaald met ‘plugflow’. Pijpen - warmte wisselaars die zijn voorzien van gesegmenteerde keerschotten, zijn nauwelijks in staat om tegemoet te komen aan de huidige eisen van hoge thermische efficiëntie en ze worden dikwijls vervangen door andere typen...