Go to top

Packo Surface Treatment biedt op maat gemaakte oplossingen voor RVS

De voedingsindustrie wordt dagelijks geconfronteerd met problemen qua reinigbaarheid, smaakbehoud, corrosievorming, kleef problemen en ga zo maar voort. Bij het gebruik van RVS is de oorzaak van deze problemen snel te vinden: een slechte oppervlaktebehandeling. Bij Packo Surface Treatment zijn we al 35 jaar bezig met het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor de klant. Deze noodzaak werd vorige week nog eens bevestigd toen we aanwezig waren op de beurs van Advanced Manufacturing. Hier hebben we heel wat nieuwe potentiële klanten laten kennismaking met de reeks aan elektrochemische behandelingen die we binnen Packo Surface Treatment uitvoeren en welke oplossingen deze voor hun kan bieden.


Standaard raadt Packo Surface Treatment elektropolijsten aan van alle onderdelen die in contact komen met voeding. Enkele standaardproblemen worden hiermee al opgelost. Zo vindt er geen smaakbederf meer plaats na contact tussen metaal en product, dit is bv. het geval bij koffie, bier en wijn. De corrosieweerstand wordt ook beduidend verhoogd. Dit is vooral belangrijk in een omgeving waar agressieve reinigingsproducten worden toegepast of waar een verhoogde kans op bio-fouling is. Beide geven aanleiding tot put-corrosie (‘pitting corrosion’), enkel het elektropolijsten zorgt voor een optimale weerstand tegen put-corrosie.




Ook het aankleven van bepaald voedsel wordt verholpen door elektropolijsten. Denk hiervan bijvoorbeeld aan het behandelen van warmtewisselaars in baklijnen van frietjes en andere frituursnacks. Elektropolijsten zorgt ervoor het aankleven verholpen wordt, wat ervoor zorgt dat minder onderhoud nodig en er een lagere kans op uitval is. Naast het elektropolijsten biedt Packo Surface Treatment nog enkele oppervlaktebehandelingen aan die op punt gesteld zijn in samenwerking met enkele sectoren. Zo bestaat de techniek ‘micro-ondulatie’ die vooral toegepast wordt in de poederwereld. Een veel voorkomend probleem hier zijn verstoppingsproblemen bij silo’s en proceslijnen van bloem, poeders en andere bulkproducten. Door micro-ondulatie toe te passen op het oppervlak wordt schouwvorming, brugvorming en aankleven voorkomen. Dit wordt gedaan door het contactoppervlak te minimaliseren van het RVS op microscopisch niveau.

 
 
Illustratie van het minimaliseren van het contactoppervlak na micro-ondulatie


Een tweede techniek die op punt werd gezet, samen met groenteindsustrie, is het ontzwarten. Bij heel wat groenteverwerkende bedrijven kan na verloop van tijd zwartafgifte van het RVS op de producten ontstaan, wat veel productuitval veroorzaakt. Doormiddel van een (elektro)chemische behandeling kan dit probleem volledig verholpen worden.  Voor de zetmeel verwerkende bedrijven (aardappelen, puree, …) werd het proces amorfiseren op punt gesteld. Dit is een elektrochemisch proces waarbij het oppervlak van het RVS gesloten wordt , dit verlaagt significant de aankleefproblemen. Bijkomend zorgt het voor een veel betere reinigbaarheid waardoor er minder nood is aan sterke en dure surfactanten.


 
Van onder naar boven: na het lassen, na het beitsen en na het elektropolijsten


Een laatste techniek die door Packo Surface Treatment is ontwikkeld is het micro-ontbramen doormiddel van elektrochemische procedures. Dit wordt vooral toegepast voor filters, strainers, messen,  vulnaalden en afvul-apparatuur. Hierbij zorgt het micro-ontbramen ervoor dat geen metaalschilvers in de voeding terechtkomen. Dit is bv. een onmisbare stap bij afvulinstallaties om schuimvorming te voorkomen bij frisdranken en bier maar ook andere CO2-houdende dranken. Alle genoemde behandelingen op het RVS zijn volledig voedselveilig en EHEDG en FDA-compatibel. Deze zijn dus zowel geschikt voor de voedingsindustrie als ook voor de farmaceutische industrie. Een bijkomend voordeel aan alle behandelingen is dat geen vreemd materiaal wordt aangebracht op het oppervlak en dus geen laag kan afschilveren. Dit is uniek in de wereld van de oppervlaktebehandelingen.


Indien u meer informatie wenst of met een specifiek probleem zit, aarzel dan niet om Packo Surface Treatment te contacteren. Wellicht hebben wij al reeds een oplossing voor u klaar.

 
Voor meer informatie:
Packo Surface Treatment
Piet Heinrichs
Tel. +32 (0) 51/ 51 92 84
 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht