Hauck Heat Treatment met Stainihard® NC en HD Brazing® op de markt
"Onze kennis is uw kracht"
Hauck Heat Treatment, met vestigingen in Eindhoven en Lomm (bij Venlo), is specialist in warmte- en oppervlaktebehandelingen voor diverse marktsegmenten. Hauck Heat Treatment onderscheidt zich door de grote variaties in ovenafmetingen, haar klant specifieke processen, waaronder het gebruik van clean rooms, en de optimale zorg voor het product. Met Stainihard® NC (oppervlakteharden van roestvast staal), Nitrotec® (slijt en corrosievast maken van staal) en HD Brazing® (een zeer hoogwaardige verbindingstechniek) heeft Hauck Heat Treatment, naast de meer klassieke technieken, een uitzonderlijke positie in de markt verworven.
Wim de Grood
Sinds kort opereren alle 27 vestigingen in Europa onder dezelfde naam: Hauck Heat Treatment. De vestiging in Eindhoven (van oorsprong de Philips Harderij) was tot voor kort bekend onder de naam Heat & Surface Treatment B.V., terwijl de vestiging in Lomm de naam Mamesta BV droeg. In Duitsland is Hauck al heel lang een gevestigde naam. In Europa is Hauck Heat Treatment de nummer twee als het gaat om harden van metaal. Het aan de Amsterdamse Beurs genoteerde Aalberts Industries uit Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) is het moederbedrijf van Hauck Heat Treatment. Bij de beide vestigingen in Nederland werken in totaal zo’n 110 mensen.
Wat gebeurt waar?
Jeroen Jansen is Sales & Business Development Engineer bij Hauck Heat Treatment en vertelt wat men in Eindhoven zoal doet: “Vooral vacuüm harden van staal en RVS, nitreren en nitrocarboneren. Ook vacuümsolderen is een belangrijke activiteit hier. Verder brengen wij speciale coatings (CVD – PVD) aan en behandelen/harden wij austenitisch RVS op een speciale manier (Stainihard®). Venlo is een grote harderij, meer gericht op de wat grotere aantallen, maar ze verwerken ook enkele stuks. In Venlo werken we vooral met de meer conventionele hardingsbehandelingen zoals bijvoorbeeld veredelen en carboneren, nitrocarboneren en vacuumharden. Ook hebben we hier in ultra moderne bandoven waarin grote series stalen en of RVS producten gegloeid worden. Beide vestigingen samen kunnen wij vrijwel alle warmtebehandeling die er zijn in Nederland aanbieden.”
Naast de min of meer standaard processen zijn er ook specialiteiten. Als eerste Nitrotec®, een thermochemisch diffusieproces waarbij het oppervlak van staal en staallegeringen genitrocarboneerd en daarna geoxideerd, afgekoeld en indien gewenst geïmpregneerd wordt. Dit alles om staal slijtvast, sterker en corrosievast te maken. Voor RVS wordt onderscheid gemaakt in stuctuurvormen. Jeroen Jansen daarover: “Als je het over de martensitsche RVS-soorten hebt, dan kunnen we vacuümharden, verschillende vacuüm gloeibehandelingen aanbieden en voor de austenitische RVS-soorten vacuümoplosgloeien en ook speciaal demagnetiserend gloeien. Als we naar het harden van de austenitische en duplex RVS materialen kijken, dan gaan we het hebben over Stainihard®.”
Stainihard® NC
Stainihard® is een proces om het oppervlak van austenitisch en duplex roestvast staal te harden zonder daarbij de corrosievastheid negatief te beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot veel klassieke processen. In bepaalde gevallen wordt deze zelfs verbeterd. Het proces is gebaseerd op het klassieke nitrocarboneren in gas. Het is een variant die het mogelijk maakt om dit proces op RVS toe te passen. Het is een proces dat behoort tot de thermochemische diffusieprocessen. Bij Stanihard® wordt het oppervlak met stikstof en koolstof verrijkt om de mechanische eigenschappen van het product te verbeteren. Stikstof en koolstof diffunderen tijdens dit proces in het productoppervlak, waarbij de diffusie gedurende een bepaalde tijd plaatsvindt op een relatief lage temperatuur Door de diffusie van deze elementen wordt het oppervlak zeer hard (1200 – 1400 HV0,05). De diffusie diepte die kan worden bereikt varieert van 10 tot 30 micron. Ondanks de hoge oppervlakte hardheid is deze laag niet bros en bestaat er geen kans tot uitbreken van de laag. Producten kunnen zowel als enkele stuks, seriematig alsook als stortgoed worden behandeld.
De Stainihard® laag is een zogenaamde S-fase. Bij klassiek nitreren in bijvoorbeeld een zoutbad of plasma ontstaat een nitreerlaag, bestaande uit een diffusiezone en een verbindingslaag. Kenmerkend daarbij is de uitscheiding van chroomnitride en carbide waardoor de slijtvastheid weliswaar toeneemt, maar de corrosiebestendigheid duidelijk afneemt. Bij Stainihard® wordt de vorming van chroomnitride of chroomcarbide tegen gegaan, waardoor een zogenaamde S-fase ontstaat, en hiermee de corrosiebestendigheid behouden blijft!
Samengevat levert behandeling van RVS met
Stainihard® NC de volgende eigenschappen op:
• Hoge oppervlaktehardheid
• Hoge slijtvastheid tegen abrasieve slijtage
• Grote weerstand tegen koudlassen, vreten of contacterosie
• Corrosievastheid blijft behouden
• Hoge weerstand tegen afschuiving
• Geen uiterlijke verandering
• Lagere wrijvingscoëfficiënt
• Hogere vermoeiingssterkte
• Goede, stabiele, maat- en vormvastheid
Deze behandelingsmethode is ook toegestaan in de voedingsmiddelenindustrie (FDA). Daarnaast wordt Stainihard® NC toegepast vooronder andere producten in de automotive-, Olie&gas- en de farmaceutisch industrie.
HD Brazing®
HD Brazing® is een vacuüm soldeertechniek. Dit is een geavanceerde vorm van solderen in vacuüm en wordt uitgevoerd op hoge temperaturen (>800° C), in een reducerende atmosfeer en of vacuümoven. Voordeel van dit vacuüm solderen ten opzichte van hard- en/of zachtsolderen is dat er sterkere, hoogwaardige en hoog belastbare verbindingen gerealiseerd worden zonder gebruik te maken van flux en vloeimiddelen. Hierdoor ontstaan er geen ongewenste oppervlaktereacties en blijven de onderdelen zeer schoon en blank tijdens het soldeerproces. Verder kunnen de onderdelen na het vacuüm solderen bijna alle hardingsprocessen ondergaan, zoals bijvoorbeeld carboneren, nitreren, nitrocarboneren of vacuümharden. Het is zelfs mogelijk om harden en solderen in één proces uit te voeren (vacuümharden).
Hiermee is het mogelijk om vrijwel alle gebruikelijke materialen (waaronder dus ook RVS) te solderen. Gedurende het soldeerproces veroorzaakt een hoog vacuüm een reducerende atmosfeer en verhindert de vorming van oxides op het materiaaloppervlak. Hierdoor blijven de oppervlakken metallisch blank en is er een optimale bevochtiging van het soldeer op de te verbinden onderdelen. Gebruik van vloeimiddelen die normaal gesproken bij solderen worden gebruikt, is hierdoor niet nodig. Door een optimale constructie van de onderdelen, waarbij een goede soldeerspleet van wezenlijk belang is, kunnen verbindingen gerealiseerd worden met een sterkte gelijkwaardig of zelfs sterker dan het basismateriaal.
De voordelen van vacuümsolderen op een rij:
• Zeer sterke verbinding
• De mogelijkheid om verschillende materialen aan elkaar te verbinden (bijvoorbeeld metaal met keramiek)
• Schoon proces, producten blijven metallisch blank
• Geen gebruik van vloeimiddelen, hierdoor geen ongewenste oppervlakte reacties
• Solderen en harden in één proces mogelijk
• Gesoldeerde onderdelen kunnen een nabehandeling zoals PVD/CVD coaten ondergaan
• Hoge mate van constructievrijheid
• Zowel enkele stuks als grotere series te behandelen
• Meerdere verbindingen in één proces te realiseren
• Zeer schone hygiënische spleetvrije verbinding, daardoor uitstekend geschikt voor toepassing in de levensmiddelen- en medische industrie
• Vacuümdichte/lekdichte verbinding
Naast toepassing in de levensmiddelen- en medische industrie is vacuümsolderen uitermate geschikt voor gebruik in de lucht- en ruimtevaart industrie. Hauck Heat Treatment is mede daarvoor Nadcap gecertificeerd. Ook voor de automobiel industrie, semiconductor industrie alsmede voor de algemene machinebouw, grafische industrie, matrijzen industrie en energietechniek is vacuümsolderen bijzonder geschikt.
Klantbenadering
Bij de soldeerprocessen zit Hauck Heat Treatment al in een vroeg stadium bij de klant aan tafel. Jeroen Jansen daarover: “Juist hierbij is het heel belangrijk, dat de juiste spleet-grootte gekozen worden en wij tijdig hierin adviseren. Stainihard® NC brengen we graag bij de eindgebruikers onder de aandacht. Daar leggen we dan uit wat het proces doet. Vaak horen we problemen als slijtage, stand tijd tekort of van “vreten” van RVS op RVS. Vaak beginnen, vooral de grotere projecten, met het doen van proeven. Wij behandelen dan de producten en de klanten testen deze vaak zelf in hun eigen omgeving. Maar natuurlijk is direct overgaan tot produceren ook altijd mogelijk.”
Hauck Heat Treatment is behoorlijk uniek met haar specialiteiten. Jeroen Jansen legt uit: “Bijvoorbeeld wat betreft vacuümsolderen. Daar zijn er niet al te veel van die dat doen en dan hebben wij ook nog een heel erg uiteenlopend ovenpark.
Van heel kleine tot heel grote ovens. Dat geldt ook voor het harden van RVS. Met Stainihard® hebben we een proces in huis wat een zeer hoog niveau van corrosiebestendigheid en slijtvastheid haalt. Juist voor een wereld waarin RVS een steeds belangrijkere rol speelt is Stainihard® NC een mooi proces. Inmiddels komen onze klanten hiervoor dan ook al van ver buiten Europa.”
Projecten voor Stainihard® NC of HD Brazing® worden bij binnenkomst altijd eerst beoordeeld door een engineer van Hauck Heat Treatment. Daarbij is een team betrokken, dat bestaat uit een engineer, de voorman van de productie en de sales engineer. Dit team adviseert bij het ontwerp, de materiaalkeuze en uit te voeren behandeling in relatie tot de functionele specificaties van het product. Daarnaast beschikt Hauck Heat Treatment over een Customer Service, een team dat onder meer het eerstelijns klant contact is en fungeert als trouble shooter bij technische vraagstukken. De vestiging in Eindhoven beschikt over een lucht- en ruimtevaart certificaat, Nadcap, en Venlo is gecertificeerd volgens ISO/TS16949, waardoor het gemachtigd is voor de automobiel industrie te werken.
Milieuvriendelijke processen
Jeroen Jansen benadrukt, dat vacuümharden een schoon proces is: “Dat geldt ook voor de gasnitrocarboneerprocessen, waaronder Stainihard®. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zoutbadprocessen die wel milieubelastend zijn. Wij zijn er helemaal op ingericht om zo milieuvriendelijk te produceren, wat blijkt uit het feit, dat zowel de vestiging in Eindhoven als die in Venlo over het certificaat ISO 14001-2004 beschikken.
Gezonde toekomst
Hauck Heat Treatment ziet bij monde van Jeroen Jansen de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Nadat vorig jaar er flink geïnvesteerd is in een grote nieuwe vacuüm oven als ook in twee vacuüm ontlaatovens komen er deze zomer In Venlo weer twee ovens bij. Dit keer voor het vergroten van de capaciteit op het gebied van carboneren en harden. Ook positioneren we ons nu meer als harderij-groep. In een periode van twee tot vijf jaar verwacht ik dat dit Europa breed zijn resultaten zal afwerpen, juist omdat we nu werken onder één en dezelfde naam zal er meer sprake zijn van een duidelijk herkenning. We verwachten dat, als men denkt aan harden of solderen, men bijna als vanzelfsprekend zal zeggen: ‘Dan moet je bij Hauck Heat Treatment zijn.” Want één ding is zeker: dat kunnen ze daar.