Kemppi rolt KAS 3 uit in de Efteling
“Bedrijven die dit gebruiken maken het verschil”
Half juni van het vorige jaar vond de mondiale presentatie van Kemppi’s Arc System 3 plaats in het conferentiecentrum van de Formule 1 renstal van Williams Martini Racing in het Britse plaatsje Grove. In de afgelopen decembermaand konden de Nederlandse dealers en hun klanten in de Efteling in wintersfeer kennismaken met deze unieke modulaire software oplossing voor een beter lasbeheer.
Wim de Grood
Foto PhotoGraafy, Robert van der Graaf.
Kemppi is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf dat booglasapparatuur produceert en oplossingen levert voor zeer productief lassen. Gedurende de 65 jaar dat het actief is heeft Kemppi veel nieuwe innovaties op de markt gebracht als pionier in de ontwikkeling van zowel de lastechnologie als productieve lasoplossingen. Kemppi blijft in de toekomst eveneens investeren in voortdurend onderzoek en productontwikkeling. Hierbij wordt naast de technische kwaliteit van de producten de meeste nadruk gelegd op bruikbaarheid en ontwerp. In 2013 had het familiebedrijf, dat nu eigendom is van de derde generatie Kemppi, een wereldwijde omzet van € 111 miljoen. De productie vindt plaats in de regio Lahti, Finland en in Chennai, India. Bij Kemppi werken in totaal meer dan 620 mensen, van wie 130 in Finland. Het heeft kantoren in 16 landen en export vindt plaats naar 70 verschillende landen. Kemppi is de eerste producent ter wereld die de certificatie ISO 3834-2 heeft ontvangen. Kemppi Benelux B.V. is gevestigd in Breda en beschikt over een landelijk dealernetwerk. Het marktaandeel van Kemppi in Nederland bedraagt zo‘n 25%.
In zijn openingspresentatie constateert algemeen directeur Joop van Elen van Kemppi Benelux een aantal trends. Er worden hogere kwaliteitseisen gesteld en is er grotere productaansprakelijkheid. “Hoeveel weten wij nou echt over de kwaliteit van gelaste objecten?” houdt hij zijn 120-man tellende gehoor voor. Bovendien ziet hij, dat er in alle bedrijfstakken en in welke industrie dan ook, steeds meer uitdagingen komen en er sprake is van wat hij noemt hyperconcurrentie.
“Nieuw te lassen materialen stellen ook steeds hogere eisen: hoge sterkte staal, aluminium, titanium en corrosiebestendige staalsoorten. Maar ook normen en regelgeving veranderen. Als antwoord daarop is Kemppi nu EN 3834-2 gecertificeerd.” Verder constateert Van Elen, dat de eisen van de klant voor laskwaliteit hoger kunnen zijn dan de voorgeschreven normen. “Dat vereist meer documentatie en betrokkenheid van de kwalificatiebureaus. Uitdagingen op het gebied van productiviteit nemen toe. Dus: je moet het productieproces, de inschakelduur (boogtijd), fleetmanagement en het totaal van je productiekosten optimaliseren. En daar komt nog eens bij, dat er wereldwijd een gebrek is aan gekwalificeerde lassers”, aldus Joop van Elen. Hoog tijd dus voor een adequate oplossing. En dat is volgens Van Elen Kemppi Arc System 3.
Joop van Elen tijdens zijn presentatie. Foto PhotoGraafy, Robert van der Graaf.
Kemppi Arc System 3
Kemppi Arc System 3 (KAS 3) is een nieuwe, modulaire softwareoplossing voor een beter lasbeheer. Met de tailor made toolset kan de klant modules kiezen om elk onderdeel van het productieproces te ontwikkelen, zoals kwaliteit, projectmanagement en productiviteit. Het maakt deel uit van Kemppi’s nieuwe TWXM concept. Beheer van lasprocedures, laskwalificaties en lasmateriaal leidt tot een hoge lasproductie en dus tot een hogere brutowinst, meer concurrentievermogen en kortere doorlooptijden.
KAS 3 maakt deel uit van Total Welding X Management, TWXM. Dit systeem bestaat uit organisatie-brede inspanningen om het hele spectrum op het gebied van kwaliteit, productiviteit, veiligheid en gezondheid en van duurzaamheid van het lassen te waarborgen en continue te verbeteren. Het strekt zich uit over lasapparatuur en verbruiksmateriaal, lasgassen, lasprocessen, operators en productie-management. En die X? Die is voor u om in te vullen.
WPS
Sinds 1 juli 2014 moeten alle constructiestalen en aluminiumproducten CE gecertificeerd zijn, zoals dat is vastgelegd in de Construction Products Regulation (CPR). Alle las-activiteiten moeten in overeenstemming zijn met EN ISO 3834, één en ander conform de EN 1090-2 Standaard. Om aan deze eisen te voldoen, biedt Kemppi een universeel standaard WPS (welding procedure specifications) pakket aan voor werkplaatsen en projecten op locatie. Kemppi’s WPS-en zijn geschikt voor alle merken lasmachines. De universele lasprocedurespecificaties voldoen volledig aan EN ISO 15612 en kunnen gebruikt worden bij staalconstructies in de uitvoeringsklassen EXC1 en EXC2 overeenkomstig EN 1090-2.
ARC System 3
Hoogwaardig gelaste constructies worden gemaakt aan de hand van goedgekeurde lasprocedures en met een strenge kwaliteitsbewaking. Maar hoe streng zijn die en zijn de procedures wel echt gevolgd? Controle gebeurde veelal steekproefsgewijs. Vanwege de nieuwe normering per 1 juli 2014 behoort dit tot het verleden. Het hele proces moet van begin tot en met het eind controleerbaar zijn en ook gecontroleerd zijn.
Dat begint al bij het starten van de opdracht. De lasser scant de WPS in het lasapparaat. Dan blijkt, dat hij niet over de juiste kwalificaties beschikt. Hij kan de klus niet uitvoeren en zal dus moeten worden vervangen door een wel daartoe bevoegde collega. Zo zijn alle procedures vastgelegd en worden zo gecontroleerd. Ook tijdens het lasproces signaleert het systeem zaken die niet conform zijn en wordt er ingegrepen. Bovendien zijn alle veiligheidsaspecten onder controle en is elke las 100% achteraf traceerbaar. Elke werkgever en al zijn lassers volgen dezelfde lasprocedures. Voor inspecteurs is het certificatie-management eenvoudig en accuraat en krijgen zij beter controle op NDT-inspecties, terwijl standaarden en normen overal gevolgd kunnen worden. Gevolg: tijdsbesparing. In het algemeen hebben managers online controle op de productie op de werkvloer. Dataverzameling, -analyse, rapportages en documentatie zijn volledig geautomatiseerd. Hierdoor zal het aantal kwaliteitsaudits afnemen. Efficiency en productiviteit worden verbeterd door fleet management. Alle gebruikte settings zijn 100% zeker en de machines krijgen op tijd onderhoud. Ook de lassers op de werkvloer kunnen ervan op aan, dat de juiste lasprocedures op het juiste moment worden gebruikt. Communicatie is eenvoudig en feedback is betrouwbaar.
Weldindustry AS
In december 2013 is Weldindustry AS overgenomen door Kemppi. Dit in Noorwegen gevestigd bedrijf is al sinds 2001 actief op het gebied van software voor het lasvak. Met WeldEye® heeft Weldindustry een volledige software applicatie voor lasdocumentatie en kwaliteitsbeheer. Door deze overname is Kemppi in staat de meest geavanceerde oplossing voor het combineren van hoogwaardige lasapparatuur en onlinegegevens voor lasbeheer aan te bieden in de vorm van KAS 3.
Samengevat
Solution Engineer Johan van Lenten van Kemppi Benelux gaf aan het einde van de presentatie nog eens een opsomming van de feiten: “Het gebruik van Kemppi Arc System 3 biedt een uitstekende functionaliteit. Daardoor levert het minder administratieve werkzaamheden op en is mede daarom kostenbesparend. Bovendien vermindert het de kans op (gebruikers)fouten en is er minder vertraging bij de documentatieverwerking. KAS 3 gaat verder dan alleen het meten van lasparameters: het is een unieke tool om de gehele lasproductie te monitoren. Het systeem is eenvoudig te implementeren, te onderhouden en uit te breiden naar andere afdelingen en vestigingen en naar onderaannemers. Het is op dit moment, maar ook in de toekomst, de meest geavanceerde Welding Quality and Productivity Management Tool. Dus is het nu tijd voor: ‘Stop Guessing – Start Knowing’.”