Kesternich testen voor een betere veiligheid!
Dat toepassing van austenitisch RVS bevestigingsmiddelen en ophangingconstructies in de atmosfeer van binnenzwembaden levensgevaarlijk is, dat is inmiddels algemeen bekend. De RVS onderdelen tasten aan door zoutzuur spanningscorrosie en kunnen daardoor breken en tot ongevallen leiden. In 2016 heeft minister Blok een Wet uitgevaardigd die deze RVS soorten verbiedt indien toegepast in de atmosfeer van binnenzwembaden: Het Bouwbesluit artikel 5.12.
Wat niet in deze Wet staat is welke materialen dan wel geschikt zijn. Ironhaven BV heeft voor onder andere de Nederlandse zwembadbranche tal van klimaattesten uitgevoerd, zogenaamde Kesternich testen. Deze testen zijn alleen geschikt voor gewoon staal (koolstofstaal) en voor aluminium. Bij de Kesternich testen wordt ‘zure regen’ gesimuleerd, een bekend fenomeen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Bij een luchtvochtigheid van 100% en een temperatuur van 40-50 °C, wordt waterstofsulfide gas (H2S) ingebracht. Hierdoor ontstaat een dun laagje zwavelzuur op de metalen oppervlakken. Dit zwavelzuur simuleert (sterk versneld) de zure omgeving in het zwembad. Voor staal is deze test heel geschikt omdat in dat geval het corrosie-wetenschappelijk niet uitmaakt of er met zoutzuur of zwavelzuur wordt getest. De reden dat gekozen is voor zwavelzuur is dat hiervoor meerdere ISO normen gelden, terwijl zoutzuur testen niet genormaliseerd zijn. Met andere woorden, de resultaten van de Kesternich testen zijn wereldwijd uitwisselbaar. In tegenstelling tot austenitisch rvs, is het (ferritische) koolstofstaal, maar ook ferritisch rvs, gegarandeerd niet gevoelig voor scheurvormende spanningscorrosie. Uit deze testen is gebleken dat verzinkt staal zich uitstekend gedraagt, mits het niet langdurig nat is. De levensduur van alleen de zink coating, slechts 5-8 micrometer dik, is gemiddeld 15 jaar. Voordat het onderdeel enige sterkte afname laat zien, is men minstens 30 jaar verder, veel verder dan de gemiddelde levensduur van een zwembad. De resultaten van de Kesternich test zijn geijkt aan honderden corrosie inspecties in binnenzwembaden in Nederland.
Deze clips worden gebruikt in verlichtingsarmaturen. De fabrikant wil de onveilige RVS clips vervangen voor stalen clips met een optimale coating. Die coating wordt hier getest in een Kesternich kast.
Verzinkt staal is minder geschikt in de zogenaamde natte zone, op vloerniveau. Hier kan de zinklaag binnen een jaar verdwenen zijn wegens algemene corrosie (roestvorming). Niet alleen gaat de bout of schroef dan in sterkte afnemen, er ontstaan ook lelijke roestvlekken op de vloer. Vanuit de Offshore sector zijn hier de perfecte alternatieven geïntroduceerd. Dit is verzinkt staal met een extra coating, ook wel staal met een duplex coating genaamd. De duplex coating (2 coatings) is dan bijvoorbeeld zink plus epoxy of zink plus PTFE (Teflon). De coatinglaag moet heel dun zijn want hij wordt aangebracht op de schroefdraad van bouten e.d. Deze coatings blijken heel goed te functioneren, zelfs in de natte zone gaan ze >20 jaar mee. Met de Kesternich test kan de levensduur van de coating betrouwbaar worden bepaald. De minimum eis is 5x 24 uur volgens ISO 6988. Dit is de levensduur van de zinklaag op een ‘gewone’ verzinkte bout M8. Omgerekend naar levensduur in de zwembad atmosfeer is dit 15 jaar.
Welke atmosferen kunnen getest?
- De zwembadatmosfeer met chloramine.
- De gewone atmosfeer onshore en offshore (invloed van zwaveldioxide). Dit is volgens diverse ISO normen.
- Veestallen (invloed van ammonia).
- En alle andere atmosferen waaraan een bepaald gas is toegevoegd.