Nieuwe ontwikkelingen in het gietproces bij AMPO
In de afgelopen periode is AMPO intensief bezig geweest met het onwikkelen van een nieuwe manier van gieten. Namelijk het replicast proces. Het hoofddoel hierbij was het bereiken van een gietstuk met zo weinig mogelijk overmaat en zo hoog mogelijke mechanische waardes. Middels de materiaalbesparing hebben we de mogelijkheid te kunnen concurreren met aziatische landen en kunnen we ook nog zeer hoge mechanische waarden bereiken.
Na een gedegen proefperiode zijn we er in geslaagd dit proces vanaf heden te gaan toepassen. De sterke punten zijn:
• Competitief in de europese markt
• Minder gewicht, minder bewerkingstijd met als conclusie voor iedereen positiever. Daarnaast nog een groot voordeel dat we complexere geometrieen aan kunnen en zeer goede oppervlakte ruwheid kunnen halen.
In het kort is het proces als volgt. We injecteren polystyreen in de aluminium mal en bakken dit later om zodoende de vorm van de mal te krijgen. Een andere mogelijkheid is om het polystyreen te bewerken
Daarna worden er verschillende keramische lagen aangebracht. Indien dit gereed is wordt het polystyreen met een warmtebehandeling eruit gehaald / gebakken en krijgt de keramische laag z’n structuur. Daarna wordt onder vacuum gegoten waardoor we sneller kunnen gieten en dus ook sneller gereed kunnen zijn.
Deze methode is zeer geschikt voor complexere delen in RVS, Duplex, Super Duplex and Nikkel legeringen.
Verder hebben wij ook het NORSOK M-650-certificaat behaald voor gietdelen in Duplex (GR4A), Super Duplex (GR5A & GR6A) en Inconel 625 (CW-6MC) voor zowel centrifugaal gietwerk als “sand / shell moulding” producten. AMPO heeft als eerste in zijn branche dit certificaat behaald op halffabricaatniveau en daarmee is tevens het fabricageproces volledig gevalideerd.
Het proces is onderworpen aan de zwaarste eisen en inspectie door Statoil en de klant. Het resultaat van deze inspectie toont aan dat Ampo geschikt is als leverancier voor gietstuken voor de olie- en gasmarkt. Het betreft het gehele productie proces tot 5 ton, aldus MSE.
De NORSOK-normen zijn ontwikkeld door de Noorse olie & gas industrie om de bedrijfsveiligheid te garanderen, waarde te scheppen en de kosteneffectiviteit van de ontwikkelingen en bedrijfsactiviteiten van de industrie te verbeteren. De norm M-650 legt de eisen vast voor zeer kritieke gietstukken. Bij een NORSOK approval wordt het gehele proces geïnspecteerd en doorgelicht. Elk proces wordt separaat bekeken en goedgekeurd / gecertificeerd, indien alle processen volgens NORSOK gecontroleerd en goedgekeurd zijn, ontvangt het bedrijf de NORSOK toelating.
De halffabricaten van AMPO worden vervaardigd door middel van (centrifugaal) gieten op verschillende manieren en worden klant specifiek aangemaakt. Dit kunnen enkel stuks zijn, maar ook seriematige productie. De delen kunnen in de ruwe, voorbewerkte of compleet bewerkte uitvoering geleverd worden.
Voor de toekomst gaan we ons verder richten op “shell moulding” (minder overmaat) waardoor bovendien hogere mechanische waardes gehaald kunnen worden. Zodat we dit o.a. ook voor bodies kunnen gaan toepassen.
M.S.E. Metal Service Europe
Als zelfstandige Europese intermediair in de metaalindustrie, fungeert M.S.E. als agent tussen afnemers in de BeNeLux en diverse, gecertificeerde, West Europese producerende bedrijven. “Met name de nieuwe toelatingen en het nieuwe productie proces voor AMPO in Spanje hebben we weer een extra dimensie gevonden om ons scala van toeleveringsmogelijkheden voor onze afnemers in de BeNeLux te vergroten. Wij zijn daar uiteraard weer zeer blij mee” Voor dit jaar hebben wij een mooi vooruitzicht. We merken dat de markt weer gaat opleven en ook grote projecten beginnen los te komen. Deze trend zien wij zich de afgelopen maanden ontwikkelen. Aldus MSE.