Paul Meijering Metalen: voortdurend innoveren en verduurzamen én een nieuwe afdeling Maatwerk
"We willen naar klik-klik-klaar"
Paul Meijering Metalen is een familiebedrijf in hart en nieren dat sinds 1989 uit voorraad vanuit Zaltbommel wereldwijd platen, buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys levert. Het brede en hoogwaardige assortiment bestaat uit meer dan 11.000 artikelen, leverbaar in acht kwaliteiten. Door de voorraad continu op peil te houden en de korte lijnen binnen de organisatie kan Paul Meijering Metalen direct leveren. Diezelfde organisatie is constant in beweging, op zoek naar nog meer flexibiliteit en efficiency.
Zo worden materiaalcertificaten nog voor de aflevering al per mail verzonden. Om het aanbod nog groter te maken is bij Paul Meijering Metalen de afdeling Maatwerk opgezet waar diverse bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Bij Paul Meijering Metalen vinden ruim 65 medewerkers hun emplooi.
Wim de Grood
Buizenlaser detail.
Paul Meijering Metalen ziet, dat de maatschappij steeds verandert. CEO Paul Meijering daarover: “Als de maatschappij verandert moet je als bedrijf mee veranderen. Het snelle, maar met name het flexibele gaat de hoofdtoon voeren. Daarom rouleren wij in ons magazijn met het werk. Ik zie dat dat werkt. Daarom wil ik dat op kantoor ook gaan doen. Ik zie namelijk, dat daar te weinig kennis wordt gedeeld. In ons magazijn werken de mensen continu elke week op een andere plek, doen dus nooit hetzelfde. Ik ben ervan overtuigd, dat als je meer wisselt, er meer synergie gaat ontstaan. Dat je meer respect voor je collega’s krijgt als je weet wat ze doen. Doordat de roestvast staalhandel zo klassiek georganiseerd is, zie je dat er bij wijze van spreken allerlei eilandjes ontstaan. In het magazijn heb ik dat weten te doorbreken en zie dat het werkt. Daarom is het mijn ambitie om dat op het kantoor ook te gaan doen. Maar ik ben me er terdege van bewust dat dit niet vanzelf zal gaan.”
ICT-afdeling
Ook op ICT-gebied is Paul Meijering Metalen volop in beweging. Paul Meijering zelf daarover: “Een paar jaar geleden hebben we nieuwe software gekocht. De leverancier zei toen, dat hij alleen de schil zou maken. Alles daaromheen moesten we zelf doen. Daarom hebben we een ICT-afdeling in het leven geroepen waar nu drie mensen werken. We hebben het geluk gehad dat we iemand hebben kunnen aantrekken die twintig jaar ervaring heeft in het ontwikkelen van software voor de staalhandel. Zo heeft hij voor de afdeling inkoop een onderdeel van de software veranderd waardoor we een volle dag in de week werk bespaarden. Ze kunnen nu bestanden direct inlezen zonder dat alles uitgetikt moet worden. Ik wil ernaartoe, dat over twee jaar alle aanvragen voor bestaande relaties elektronisch kunnen worden ingelezen. Binnen een minuut heeft die klant zijn offerte binnen. Daarna moet hij in één klik kunnen bestellen waarna er direct een bon naar het magazijn gaat zonder dat er een printer aan te pas is gekomen. Alles digitaal dus, zoiets als klik-klik-klaar. Daar werken we nu hard aan. Ook onze website zal daarop worden ingericht. En daar heb je dus professionals voor nodig. Uiteindelijk wil ik bereiken dat we binnen vijf minuten order gepickt hebben en de factuur gemaakt is.”
Ook veranderingen op de verkoop
Bij de afdeling verkoop staat ook iets te gebeuren. Paul Meijering legt uit wat. “Vlak na de uitlevering van de order gaan we klant nabellen om te vragen of alles naar wens is. Zo hou je contact met je klant zodat die zich niet hoeft af te vragen bij wie hij eigenlijk zijn spullen heeft gekocht. Natuurlijk kan dit ook digitaal, maar dan wordt het fysieke klantencontact aanmerkelijk minder. Ook moeten de verkopers van tevoren gaan nadenken over wat de klant nodig heeft en wat zijn verwachtingspatroon is. Daardoor zullen ze hun werk preciezer gaan uitvoeren. Zo krijgt de klant het gevoel dat hij zelf alles beslist.”
Speciale producten extra aandacht
Paul Meijering Metalen heeft ook een ruim aanbod aan special alloys in het assortiment. Deze productgroep wordt steeds belangrijker. En om de kwaliteit van de leveringen daarvan te garanderen gaan er binnenkort vier medewerkers op cursus. Paul Meijering daarover: “Ook voor deze bijzondere materialen willen wij voor onze klanten het allerbeste kunnen bieden, zowel wat het product betreft als wanneer het om service gaat.”
Afdeling ICT.
Buizenlaser met Rico van Herwijnen.
Nieuwe afdeling Maatwerk, nieuwe machines
Om de klanten nog verder te ontzorgen heeft Paul Meijering Metalen een nieuwe afdeling opgezet: Maatwerk. Omdat de markt aan het veranderen is (de klant wil zo min mogelijk voorraad hebben) is besloten dat het toch mogelijk moet zijn, dat de klant zijn product op maat geleverd krijgt. Bij zo’n nieuwe afdeling horen natuurlijk ook nieuwe machines. Buizen lasersnijden deed Paul Meijering Metalen al met een Bodor BCL 6000 machine. Met deze machine kunnen ronde, vierkante en rechthoekige buizen tot een maximale lengte van 6000 mm laser gesneden worden. De diameter bedraagt voor ronde buizen 20 - 200 mm en voor profielbuizen 20 – 150 mm. Nieuw is de Bodor 230-6 fiber buizenlaser. Deze buizenlaser kan 20 – 160 mm profielbuizen en 20 - 230 mm ronde profielbuizen bewerken en heeft een snijdikte van 10 mm. Bijzonder is, dat deze machines bediend worden door zelf intern opgeleide mensen. Ook dat is de kracht van Paul Meijering Metalen. Eveneens nieuw is de Bodor P6020 RVS platensnijder. Deze machine beschikt over een volledig geautomatiseerd besturingssysteem en kan RVS platen van 6000 x 2000 mm bewerken.
Platen lasersnijder.
De snijdikte varieert van 0,8 tot 20 mm. Het wisselen van de tafel geschiedt ultrasnel: slechts 20 seconden is daarvoor nodig. Met een Z-as verplaatsing van 300 mm is het ook mogelijk strippen, kokers en rechthoek profielen te bewerken. Helemaal nieuw is de Microstep HD-plasma snijmachine MG 12001.25 – 3D. Deze machine is volledig CNC gestuurd en meet zich met alle bestaande plasmasnijmachines en levert een perfecte kwaliteit die in de buurt komt van het lasersnijden.
Specificaties:
Platen snijden
- Maximale plaatgrootte 12 x 2,5 m
- Maximaal piercen/doorsteken 50 mm
- Maximale snijdikte zonder doorsteken 120 mm
Buizen snijden
- Te snijden diameter 30 - 700 mm
- Maximaal gewicht 7 ton
Ketelbogen snijden
- Volgens DIN 28011
- Diameter 2700 mm
- Hoogte 662 mm
- Dikte 20 mm
Een van de voordelen van plasmasnijden is de vier keer zo hoge snijsnelheid ten opzichte van autogeen snijden. Bovendien is er een geringere verspreiding van warmte door het werkstuk en kan deze techniek meer metaalsoorten snijden. Zetwerk deed Paul Meijering al met een Ermaksan Speed-bend CNC-kantbank. Met 175 ton drukkracht kunnen roestvast stalen platen tot en met 3.0 mm dikte met een maximale zetbreedte van 4.100 mm gezet worden. Ook is onlangs een grote broer van deze machine in gebruik genomen: de Ermaksan Speed-bend SB 6100=400 CNC gestuurde hydraulische kantbank. Deze machine heeft 400 ton aan drukkracht en wordt gestuurd met 6 assen. Bovendien is deze machine voorzien van een Delem 66T grafische touchscreen besturing.
Kanten en zetten-Rhandy Schutz en Emil Gromek.
Onlangs is de afdeling Maatwerk van Paul Meijering door een grote klant uitgeroepen tot zijn beste leverancier. En dat terwijl die afdeling nog geen anderhalf jaar bestaat!
Zelf stikstof maken
Voor het koelen van het snijwerk is stikstof nodig. Stikstof betrekken van een gasleverancier was geen optie voor Paul Meijering Metalen. Daarom is besloten zelf stikstof te gaan maken. Daarvoor is een eigen stikstofgenerator aangeschaft. Na een leerproces is dit apparaat sinds enige tijd in gebruik. Daarmee neemt Paul Meijering ook weer een bijzondere plaats in binnen de metaalwereld.
Eigen wagenpark
Paul Meijering Metalen bezorgt de producten zoveel mogelijk zelf met een eigen vrachtwagenpark. Dat bestaat uit een zevental trucks met oplegger waarvan de oudste vier jaar oud is. “Ik wil gewoon met goed materiaal op de weg zitten”, is de filosofie van Paul Meijering. Zijn ideaal is ooit met elektrische vrachtwagens te gaan rijden. “Maar dat is voorlopig nog te duur. En ze hebben een te beperkt laadvermogen in vergelijking met de traditionele vrachtwagens die op fossiele brandstof rijden.”
Verdere verduurzamingen
Naast zonnepanelen op het dak en overal Ledverlichting heeft Paul Meijering nog een belangrijke stap gezet op weg naar verdere verduurzaming. Zo worden binnenkomende materialen niet meer gereinigd met chemische middelen. Nu gebeurt dat met water dat met hoge druk en een temperatuur van 100° C op het materiaal gespoten wordt. Zo komen er geen chemicaliën meer vrij. Verder ligt het in de bedoeling, dat op het dak van de oude hal ook zonnepanelen komen. Maar dan moet eerst de dakconstructie aangepast worden. En blijft toch ook de wens op termijn elektrisch te gaan rijden.
Op naar de ESEF
Ook dit jaar neemt Paul Meijering Metalen deel aan de ESEF, dé beurs voor de maakindustrie in de Benelux. Deze wordt gehouden van 17 tot en met 20 maart 2020 in de Jaarbeurshallen in Utrecht. De vorige editie van deze beurs was succesvol voor Paul Meijering Metalen, die daar toen voor het eerst stond. “Ik heb er voor dit jaar heel hoge verwachtingen van”, zegt Paul Meijering. ”We gaan de nadruk leggen op onze nieuwe afdeling Maatwerk. De ESEF is een beurs voor bewerkers, een markt waar wij nog weinig ervaring mee hebben. Ook is het nog niet zo bekend dat wij dit nu ook kunnen. Om prospects over de drempel te trekken gaan we een actie houden dat iedereen die bij ons wat bestelt bij de afdeling Maatwerk voor 1 mei 2020 , eenmalig 10% korting op de volgende opdracht krijgt. Zo zetten we vol in op de bewerking. Paul Meijering Metalen is te vinden op stand nummer 03.A057. Bezoekers kunnen daar ervaren dat Paul Meijering Metalen in korte tijd al heel veel heeft geleerd op het gebied van het bewerken van materialen.