Go to top

Almet Benelux: Leverancier van Aluminium halffabricaten

Almet Benelux is leverancier van aluminium halffabricaten en is gevestigd in Etten-Leur. Met zo’n veertig medewerkers bedient Almet Benelux de carrosserie- en industriesector in de Benelux. “Bij de carrosseriesector moet je denken aan de truck- en trailerbouw, waarvoor Almet Benelux onder andere de aluminium systeemprofielen, -chassisprofielen, -roostervloeren, -structuurplanken en rongsystemen levert, maar ook aluminium zijborden, INTRACON® oprijbanen en INTRACON® stempelplaten in eigen huis produceert”. Dat zegt algemeen directeur Mike Kuttschreuter hierover. “En bij de industriesector is dat meer de toelevering van aluminium plaat- en stafmateriaal aan de verspanende industrie, waarbij Almet Benelux zich met een grote diversiteit aan verschillende aluminium legeringen zich met name onderscheidt in de hoogwaardige kwaliteiten. Wij kunnen de aluminium platen, precisieplaten, rond-, vierkant- en platstaven op maat zagen, evenals de platen en precisieplaten met de waterstraalsnijmachine in elke gewenste contour snijden”.

Door Wim de Grood
 
 
Mike Kuttschreuter gaat vervolgens hier dieper op in. “Onze focus ligt door de gehele bedrijfsvoering volledig op toegevoegde waarde, waarbij specialisme centraal staat. Dat gaat verder dan de manier waarop wij onze klanten te woord staan en met hen omgaan, maar dat betekent ook dat wij bewerkingen kunnen aanbieden”. Almet Benelux heeft ook een uitgebreid assortiment aluminium composiet panelen in haar leveringsprogramma. Deze productgroep wordt zowel in de industriesector als de carrosseriesector toegepast. “Vooral in de carrosseriesector maakt men veel gebruik van bijvoorbeeld de aluminium honingraatpanelen. Deze panelen zijn niet alleen heel licht maar ook bijzonder sterk. Maar deze panelen worden ook toegepast in de industriesector. Denk daarbij aan de omkasting van machines en bijvoorbeeld bij de opbouw van cleanrooms”, zegt Mike Kuttschreuter hier nog over.


Almet december 2023 foto 1
 
 

Verdere optimalisatie

Almet Benelux komt oorspronkelijk voort uit het Zwitserse Alusuisse. In 1969 is gestart met een Nederlandse vestiging, gevestigd in Rotterdam en een Belgische vestiging, gevestigd in Brussel. Het materiaal werd in Zwitserland geproduceerd en werd vervolgens vanuit Rotterdam en Brussel verder toegeleverd in de Benelux. Na de overname in 2001 door Alcan en in 2007 door Rio Tinto, is Almet Benelux uiteindelijk sinds 2008 onderdeel geworden van Amari.

Almet december 2023 foto 2

Sindsdien is Almet Benelux onafhankelijk geworden, hetgeen betekende dat het bedrijf niet meer fabrieksafhankelijk was. Sinds 2013 zijn de vestigingen van Nederland en België geïntegreerd. Na de oprichting in Rotterdam en Brussel en een tussenstop in Breda is Almet Benelux in 2017 verhuisd naar een gloednieuw pand in Etten-Leur. Dat was een mooie gelegenheid om het bedrijf zo in te delen als men het wilde. Nu is men bezig aan verder te optimaliseren, waarover straks meer.
 
 
Meer dan leverancier alleen
Almet Benelux profileert zich niet alleen als leverancier. Er is meer. Mike Kuttschreuter daarover. “Wij doen handel: wij kunnen materiaal inkopen en direct verkopen, maar wij kunnen het voor de klant ook op voorraad houden. Waar onze toegevoegde waarde met name zit is in het bewerken van het materiaal. Wij gaan niet op de stoel van de klant zitten, maar wij leveren juist de halffabricaten waar de klant zelf zijn eindproduct mee maakt. Veel van onze producten worden bijvoorbeeld gebruikt in de semiconductor-industrie. Wij voeren de enkelvoudige bewerkingen uit. Denk hierbij aan zagen en waterstraalsnijden in contour. Onze klanten doen uiteindelijk de meervoudige bewerkingen tot een eindproduct. Denk hierbij aan het frezen en het draaien. Voor de carrosseriesector maken wij wel een aantal eindproducten zoals de aluminium zijborden voor de truck- en trailerbouw en de aluminium oprijbanen. Maar ook aluminium stempelplaten”.


Almet december 2023 foto 3


Almet Benelux is volledig gericht op het leveren van specialistisch en hoogwaardig materiaal. Wij willen bijvoorbeeld niet de leverancier zijn die zijn materiaal overal en nergens inkoopt. Wij zoeken echt naar de hoogwaardige kwaliteiten, de specials dus. Die zijn soms wat duurder in de aankoop voor de klant, maar kunnen bijvoorbeeld leiden tot aanzienlijke besparingen tijdens de verspaningsprocessen. Met als gevolg onder aan de streep juist een voordeel voor de klant. Zoals we met onze klanten een jarenlange relatie opbouwen, doen we dat ook met onze leveranciers, met als doel stabiliteit en continuïteit in kwaliteit te leveren aan onze klanten. Technische kennis en know how bij onze medewerkers staan zeer hoog in het vaandel. Daarom steken we veel tijd in het opleiden en begeleiden van (nieuwe) medewerkers met als doel onze klanten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Als je met grote OEM-ers aan tafel zit moet je echt wel wat te vertellen hebben en technisch van wanten weten. “Stabiliteit en continuïteit in kwaliteit, service en kennis zit echt in ons DNA”. Dat doet ook iets bij onze medewerkers die daar een flinke passie in vinden.”


Almet december 2023 foto 4
 
 
Forse investeringen
Sinds anderhalf jaar zet Almet Benelux fors in op digitalise­ring en automatisering. Zo is er in februari dit jaar een nieuwe water­straalsnijmachine geplaatst die geheel vanuit het bedrijfs­kantoor wordt aangestuurd. Dat geldt ook voor de nieuwe stafzaagmachine die in juni dit jaar geplaatst is. “De vorige stafzaagmachine was eigenlijk minder geschikt voor aluminium”, licht Mike Kuttschreuter toe. “Onze focus lag voorheen niet zozeer op stafmateriaal en dus maakte het ook niet zoveel uit wat we voor machine hadden staan. Maar omdat wij ons meer zijn gaan richten op de totale verspanende industrie, en dus ook op stafmateriaal, wilden we een 100% aluminiumzaag hebben die veel sneller en effectiever kan zagen. Dat verschil merken we sinds de plaatsing direct, want deze machine is ruim twee keer zo snel als die we hadden. Het is niet zo, dat als je ziet dat je machine vol zit, je er direct een tweede naast zet. Je kan ook kijken of je die machine kunt vervangen door eentje met meer mogelijkheden en capaciteit. Overigens komt er ook een nieuwe platenzaagmachine in het eerste kwartaal van 2024 binnen, die ook geheel vanuit het bedrijfskantoor aangestuurd zal gaan worden. Ondanks dat de machines steeds meer vanuit het bedrijfskantoor worden aangestuurd, hebben we natuurlijk wel gewoon ook onze operators nodig, maar die kunnen door de digitalisering en automatisering nu ook meer en andere dingen tegelijk doen. Zij kunnen nu bijvoorbeeld meerdere machines tegelijkertijd bedienen.”

 
Almet december 2023 foto 5
 

“We zijn er zeker nog niet”

Volgens Mike Kuttschreuter staat er nog veel meer op stapel. Vermeld moet ook worden dat Almet Benelux sinds twee jaar over een nieuwe lasrobot beschikt. Dat heeft tot gevolg dat er steeds minder manueel gelast hoeft te worden. Gevraagd naar hoever Almet Benelux nu is met de vernieuwingen antwoordt Mike Kuttschreuter dat dit nooit te zeggen is. Doordat ontwikkelen een continue verbeterproces is en moet zijn, kan ik nooit zeggen hoever we zijn. “We hebben nog heel veel stappen te zetten. Zo zijn er meerdere machines die aan vervanging toe zijn. We zijn nu bezig met een nieuwe freesmachine voor de profielen. Ook deze machine wordt straks vanuit het bedrijfskantoor aangestuurd. Ook lopen er onderzoeken naar een nieuwe inrichting van ons magazijn. Dat is op een traditionele manier opgezet, met stellingen wijd uit elkaar zodat je er met een heftruck tussendoor kan. Wij willen naar meer bewerkingen toe. Dat is onze toekomst. Daarom willen we ons magazijn met de helft reduceren en die vrijgekomen ruimte voor meer productie benutten. Dat willen we doen door het plaatsen van volledig geautomatiseerd magazijn, als vervanging van de traditionele stellingen. Door een compact volledig geautomatiseerd magazijn, creëren we veel meer ruimte en behouden we zelfs het huidige voorraad­niveau. Dat is het uiteindelijke doel.”
 

Almet december 2023 kader Mike
 

Webshop en AI certificatenrobot

Almet Benelux is momenteel bezig met het opzetten van een webshop. Dat dit geen eenvoudige zaak is legt Mike Kuttschreuter nader uit. “Wij zijn heel erg specialistisch en niet zo zozeer generalistisch. Maar we willen onze klanten natuurlijk wel die mogelijkheid bieden. Toch weer een extra stukje service en dus toegevoegde waarde naar onze klanten. We hopen dat de webshop medio volgend jaar ‘live’ kan gaan. Wat nu al ‘live’ draait is onze certificatenrobot middels artificial intelligence (AI). Wat er gebeurt is, dat de materiaalcertificaten die binnenkomen in de mailbox vanuit de leveranciers direct in ons systeem gekoppeld worden aan de materialen die bij ons zijn binnengekomen. Daar komt nauwelijks een mens meer aan te pas. Wat je ziet is, dat onze medewerkers die vroeger die materiaalcertificaten manueel invoerden in ons systeem, waar ze zo’n vijf tot zes uur in de week mee bezigwaren, dit nu in maximaal een kwartier doen. Dus hebben ze meer tijd voor andere werkzaamheden. Dus ook daar weer een stukje toegevoegde waarde naar onze klanten toe. De klanten worden zo snel mogelijk en zo goed mogelijk voorzien van de juiste informatie. Alles wat hier ligt aan materialen is direct terug te herleiden naar de juiste materiaalcertificaten”.

 
Almet december 2023 foto 6
 
“Aluminium is een prachtig duurzaam materiaal”
Ook op het gebied van duurzaamheid draagt Almet Benelux haar steentje bij. “We zijn nu aan het kijken om zonnepanelen te plaatsen op het dak”, zegt Mike Kuttschreuter hierover. “We hebben daar ruimte zat. Maar dat is tegenwoordig wel een ingewikkeldere business case. Mogelijk moeten we naast het plaatsen zonnepanelen ook energie op gaan slaan in batterijen, dat een forse investering extra is. Maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om te kijken wat onze mogelijkheden zijn. Naast dat ook onze klanten steeds meer vragen wat wij op het gebied van duurzaamheid doen, willen wij gewoon slagen maken op dit onderwerp als bijdrage aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de verhuizing naar ons nieuwe pand in 2017 in Etten-Leur zijn we naar een triple plus isolatiewaarde gegaan. Onder andere daarmee hebben we gelijk een mooie forse stap in duur­zaamheid kunnen zetten. Tevens komt onze elektriciteits­voorziening nu uit 100% Nederlandse windenergie en is ons pand volledig voorzien van ledlampen die werken met tijdschakelaars. En los daarvan, het materiaal aluminium is überhaupt van zichzelf al een prachtig duurzaam materiaal”. Ook op het duurzaamheidsthema geeft Mike Kuttschreuter aan nooit te willen zeggen hoever Almet Benelux is, omdat ook dit een continue verbeterproces is en moet zijn dat nooit eindigt.
 
 
Niet de grootste maar wel de beste
Almet Benelux heeft, ook al vanwege haar lange historie, een goede en betrouwbare naam in de markt. Maar Mike Kuttschreuter zegt niet aan te sturen op marktaandeel. “Wij willen niet de grootste zijn, maar wel de beste. Omdat wij niet sturen op volume maar wel op specialisme ben je vaak wat kleiner, maar heb je wel meer toegevoegde waarde. In de carrosseriesector is onze marktpositie van oudsher heel sterk. Wel willen we groeien door de juiste efficiënte stappen te zetten in automatisering en digitalisering. Met andere woorden: met hetzelfde aantal mensen meer output creëren. Waar we dus naartoe willen is naar nog meer toegevoegde waarde en nog meer specialisme waarbij we kennis en know how hooghouden.”


Racen op waterstof
Almet Benelux werkt samen met diverse partners. Eén daarvan is de TU Delft met de Forze Hydrogen Racing. Mike Kuttschreuter legt uit: “Vanuit de TU Delft heb je verschillende takken van waaruit materiaal gevraagd wordt voor ontwikkelingen voor bijvoorbeeld de solar auto, de ruimtevaartindustrie en de solar boot. Wij zijn sinds een aantal jaren hun partner voor het leveren van aluminium materialen die zij nodig hebben bij hun ontwikkelings­trajecten. Zo ook voor hun project met een raceauto op waterstof­kracht. In die auto is, naast staal en andere materialen, ook veel aluminium verwerkt. Het is fijn om zo’n partner te hebben waarbij we feeling houden met die jongere generatie en hun ontwikkeling. Voor ons merk is dat wel heel belangrijk want al die studenten komen een keer in aanraking met Almet Benelux.”
 
 
Vol door in 2024
Daar wil Mike Kuttschreuter wel wat over zeggen. “Wat ons betreft verwacht ik dat we onze doelen verder zullen realiseren: verder digitaliseren en automatiseren met state-of-the-art machines, dit alles met het oog op de toekomst die er goed uitziet. Daar heb ik het grootste vertrouwen in. Vol door dus in onze ontwikkelingen, dat gaan we zeker doen. Zo blijven we ‘Leading in aluminium’.”


Almet december 2023 foto 7

https://www.almet-benelux.eu/nl/