Go to top

Kogellagers: onmisbaar in de moderne industrie

Kogellagers zijn essentieel in talloze toepassingen en industrieën. Maar hoe zijn ze ontstaan, waarom zijn ze zo onmisbaar en wat zijn de alternatieven? In deze blog duiken we in de geschiedenis van kogellagers, hun toepassingen en mogelijke alternatieven. 


De geschiedenis van kogellagers
De oorsprong van kogellagers gaat terug naar de oudheid, waar primitieve vormen van lagers werden gebruikt om zware objecten te verplaatsen. Het concept van het verminderen van wrijving door rollende elementen is eeuwenoud, maar de moderne kogellager zoals we die nu kennen, werd pas in de 18e eeuw verfijnd en ging pas toen meer lijken op de kogellagers zoals we die tegenwoordig kennen.


Ontstaan en evolutie
Het eerste patent voor een kogellager werd in 1794 toegekend aan Philip Vaughan, een Britse uitvinder. Zijn ontwerp was revolutionair omdat het kogels gebruikte in een groef om wrijving te verminderen, iets wat tot dat moment nog nooit was gezien! Gedurende de 19e en 20e eeuw werden kogellagers steeds verder ontwikkeld en verfijnd, met bijdragen van ingenieurs zoals Henry Timken en Sven Wingquist, die elk hun eigen plek in de geschiedenis lagers hebben veroverd.


Belangrijke mijlpalen
Om je een idee te geven van de ontwikkeling van kogellagers in de geschiedenis, geven we je een korte tijdlijn. Enkele belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van kogellagers zijn:

1907: Sven Wingquist patenteert het zelfinstellende kogellager.
1934: De introductie van het eerste precisielager, wat een doorbraak was voor nauwkeurige toepassingen.
1950: De opkomst van keramische kogellagers, die lichter en duurzamer zijn dan stalen versies. Kogellagers van tegenwoordig lijken erg op deze en worden nog steeds gebruikt.


Waarom kogellagers onmisbaar zijn
Kogellagers zijn een belangrijk onderdeel van mechanische en industriële constructies en machines vanwege hun vermogen om wrijving te verminderen en de efficiëntie van bewegende delen te verhogen. Ze zijn verwerkt in praktisch alle machines die je je kunt bedenken, van huishoudelijke apparaten tot grote industriële machines en voertuigen.


Kogellagers zijn onmisbaar om de volgende redenen:
Wrijvingsreductie: kogellagers verminderen wrijving tussen bewegende delen, wat slijtage minimaliseert. Hierdoor gaan de machines veel langer mee.
Minder onderhoud aan de machines: door kogellagers te gebruiken voor machines wordt onderhoud een stuk makkelijker. Bovendien bespaar je er een hoop kosten mee.  Vergroot de capaciteit van machines: kogellagers kunnen enorme belastingen dragen, waardoor de machines waarin ze zijn toegepast veel krachtiger zijn en zwaarder werk kunnen verrichten.


Voorbeelden van toepassingen
Om je een idee te geven van de omvang van het gebruik van kogellagers, geven we je een overzicht van branches en toepassingen waarbinnen kogellagers worden gebruikt.  Denk hierbij aan:


-  Automobielindustrie: voor wielen, transmissies en motoren.
-  Lucht- en ruimtevaart: voor kritieke onderdelen zoals turbines en actuatoren.
-  Consumentenelektronica: in apparaten zoals harde schijven en ventilatoren.
-  Medische apparatuur: voor nauwkeurige en betrouwbare werking.
-  Energieproductie: in windturbines en andere duurzame energie-oplossingen.
-  Sportuitrusting: zoals in skateboarden en fietsen voor soepele bewegingen.
-  Bouwmachines: om zware lasten te verplaatsen met minimale wrijving.
-  Trein- en spoorwegtechniek: voor de aandrijvingen en wielen.
-  Maritieme industrie: in scheepsmotoren en aandrijfsystemen.


Alternatieven voor kogellagers
Hoewel kogellagers vaak de beste oplossing bieden vanwege de eerder genoemde kenmerken, zijn er situaties waarin andere typen lagers beter presteren. Een van deze alternatieven zijn rollenlagers, die gebruik maken van cilinders in plaats van kogels. Rollenlagers zijn bijzonder geschikt voor toepassingen waar hogere belastingen aan de orde zijn. Ze kunnen zwaardere lasten dragen, hoewel ze meer wrijving genereren in vergelijking met kogellagers. Een andere optie zijn naaldlagers.


Deze lagers hebben dunnere cilinders en zijn ideaal voor toepassingen waar de ruimte beperkt is. Ondanks hun compacte ontwerp, hebben naaldlagers een lager draagvermogen dan rollenlagers, wat een belangrijk aandachtspunt is bij de keuze van het juiste lager. Daarnaast zijn er lagerhuizen, die speciaal zijn ontworpen om lagers te ondersteunen en hun levensduur te verlengen. Lagerhuizen, ook wel flenslagers genoemd, bieden een hogere duurzaamheid en vereisen minder onderhoud.


Wel zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf, wat een overweging kan zijn bij het maken van een keuze. Samenvattend bieden rollenlagers een hogere belastingcapaciteit maar meer wrijving, naaldlagers passen goed in kleine, krappe ruimtes maar hebben een lager draagvermogen, en lagerhuizen verhogen de duurzaamheid en verminderen de onderhoudsbehoefte, hoewel ze duurder kunnen zijn.


Vergelijking met kogellagers

Kogellagers bieden een uitstekende balans tussen kosten, prestaties en veelzijdigheid, waardoor ze vaak de voorkeur hebben in algemene toepassingen. Alternatieven worden voornamelijk gekozen op basis van specifieke vereisten zoals hogere belasting of ruimtebeperkingen, kenmerken zoals we die hierboven net hebben genoemd. Bij twijfel is het altijd verstandig de specialist te vragen welk type lager het beste is. Vaak is het overigens zo dat men een specifiek lager koopt voor een reeds bestaande machine, waardoor er weinig keuzemogelijkheden zijn. Je bent in dat geval namelijk gebonden aan het type lager dat al verwerkt is in de betreffende machine.


Conclusie

Kogellagers zijn onmisbaar in de moderne techniek en industrie, dankzij hun veelzijdigheid, duurzaamheid en efficiëntie. Hoewel er alternatieven bestaan, blijft de kogellager de go-to keuze voor veel toepassingen.