Go to top

Nederlandse industrie put hoop uit dalende rente en gasprijs

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in januari flink verbeterd, van 44,8 in december naar 48,9, de hoogste score in een jaar tijd. De score is nog wel iets lager dan 50, en duidt dus op een geringe afname van de bedrijvigheid. Zowel de nieuwe orders als de productie en de werkgelegenheid nemen slechts in geringe mate verder af. Inkoopmanagers zijn optimistisch gestemd over 2024. De deelindicator voor de productievooruitzichten in de komende twaalf maanden steeg van 59,7 naar 65,7, wat duidt op optimisme.


Door Albert Jan Swart - ABN AMRO - Sectoreconoom Industrie en Transport & Logistiek



De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in januari flink verbeterd, van 44,8 in december naar 48,9, de hoogste score in een jaar tijd. De score is nog wel iets lager dan 50, en duidt dus op een geringe afname van de bedrijvigheid. Zowel de nieuwe orders als de productie en de werkgelegenheid nemen slechts in geringe mate verder af. Inkoopmanagers zijn optimistisch gestemd over 2024. De deelindicator voor de productievooruitzichten in de komende twaalf maanden steeg van 59,7 naar 65,7, wat duidt op optimisme.  Een verklaring voor het optimisme is de snelle daling van de rente op de kapitaalmarkt in de laatste maanden. Waar de effectieve rente op Nederlandse tienjarige obligaties begin november nog ruim 3 procent bedroeg, was deze in januari gedaald naar zo’n 2,5 procent. De lagere rente maakt investeringen betaalbaarder, en kan zo de vraag naar bijvoorbeeld machines stimuleren.


Chipmachinefabrikant ASML maakte in januari mooie cijfers bekend. Uit de nieuwste kwartaalcijfers blijkt dat de nieuwe orders eind 2023 flink in de lift zaten. Het herstel van de vraag is goed nieuws voor de vele tientallen Nederlandse toeleveranciers aan ASML, waaronder fabrikanten van metaalproducten en elektrotechnische onderdelen. Een ander steuntje in de rug zijn de dalende energieprijzen. Begin november bedroeg de groothandelsprijs voor aardgas nog zo’n 50 euro per megawattuur (MWh). In januari is de prijs gedaald naar zo’n 28 euro per MWh. Hoewel de energieprijzen in Europa nog steeds relatief hoog zijn, is de snelle daling van de gasprijs een flinke opsteker voor bijvoorbeeld de chemische industrie.  Het feit dat schepen moeten omvaren vanwege aanvallen van rebellen op de Rode Zee leidt nog niet tot sterke ontregeling van de toelevering van onderdelen aan de Nederlandse industrie. Veel bedrijven hebben nog overtollige voorraden die tijdens de pandemie waren opgebouwd. De levertijden op bestelde onderdelen en materialen zijn in januari verder afgenomen, zij het in geringe mate.