Promatt - Twee FOM 65-bewerkingslijnen optimaliseren productieproces Vierboer
VIERBOER uit Swifterbant heeft zijn focus vijf jaar geleden uitgebreid van puur aluminium kozijnen produceren naar een totaalpakket van productie, montage en levering. Deze strategische verschuiving heeft geleid tot een toenemende vraag, waardoor een update van hun bewerkingslijn noodzakelijk werd. De keuze viel op de FOM LMT 65, geleverd door Promatt. Twee weken na de installatie van de eerste lijn bestelde VIERBOER direct een tweede.
Door: Sandra Put
“Vóór VIERBOER heb ik verschillende ervaringen opgedaan in de aluminium kozijnen- en gevelbranche,” vertelt Mareg Vierhuizen, een van de eigenaren van VIERBOER. “In 2019 besloten mijn compagnons en ik een bedrijf te starten, waarbij we niet alleen wilden produceren, maar ook leveren en monteren. Hierin hebben we een productiebedrijf overgenomen. Deze aanwinst zorgt volgens ons voor de meerwaarde en het bestaansrecht van ons bedrijf. De kozijnen die we maakten waren al van hoge kwaliteit. Alle systemen en werkwijzen waren ons ook al bekend. We nemen sinds vijf jaar al deze ervaring mee in ons totaalpakket, waardoor we nog meer kunnen betekenen voor onze klanten.”
Standaard altijd iets hoger
Al in de eerste twee jaar van hun nieuwe focus bereikte VIERBOER een droomomzet. Dit was te danken aan keihard werken. In eerste instantie met twintig collega’s in de productie en drie op kantoor. Inmiddels telt het bedrijf 48 medewerkers, waarvan zestien op kantoor. “Het gaat goed met ons bedrijf,” stelt Mareg Vierhuizen, “maar als mede-eigenaar streef ik altijd naar verbetering. We leggen de standaard net iets hoger dan de rest,” verklaart hij het succes van VIERBOER. “We proberen altijd een extra stap te zetten.”
Dit doet VIERBOER overigens zonder de medewerkers extra te belasten. “Zeker niet,” zegt Mareg, “want zij vormen de kern van ons bedrijf. We hebben het werk ingedeeld in teams van drie personen. Het idee is dat als iemand afwezig is, de twee andere teamleden het werk kunnen opvangen. Zo zorgen we voor rust en ruimte en tijd om kwaliteit te leveren.”
Van grote utiliteitsbouw tot schuifpui
VIERBOER levert met zijn 48 medewerkers alles op het gebied van aluminium kozijnen en gevelelementen: van grote utiliteitsbouw tot particuliere schuifpuien. “We zeggen eigenlijk nooit ‘nee’. Alles is mogelijk, zolang het maar aluminium kozijnen en gevelonderdelen betreft,” zegt Mareg. “Denk aan kozijnen, vouwwanden, ramen, vliesgevels … Zelfs de buurman die komt voor een schuifpui is bij ons welkom.” De VIERBOER-standaard komt in elk kozijn naar voren, met onder andere verborgen raamscharnieren, deurscharnieren en schuifpuigrepen in de kleur van het kozijn, en beglazing met een zwarte isolator.
VIERBOER werkt ook aan vele grote projecten verspreid over het land. Zo voorziet de aluminium kozijnen- en gevelspecialist momenteel De Dukdalf in Rotterdam van de benodigde kozijnen. Het gaat hierbij om de nieuwbouw van een woontoren met vijftien verdiepingen. Ook het Dierenopvangcentrum Groningen heeft dankzij VIERBOER de benodigde aluminium kozijnen. In Apeldoorn is een carwash gerealiseerd en in Waardenburg, Dodewaard en Swifterbant een groot aantal kantoren. Mareg: “Zoals ik al zei: als het om aluminium kozijnen en gevelonderdelen gaat, dan maken, leveren én monteren wij die.”
Nieuw machine was noodzaak
De productie van kwalitatief hoogwaardige kozijnen hangt wel af van een goede bewerkings- en zaaglijn. “We hadden een machine die al zeventien jaar oud was,” vertelt Mareg. “Die machine is zelfs vier keer verhuisd. Na zoveel jaar was de bewerkingslijn verouderd en vertoonde deze steeds meer afwijkingen. Logisch, want zeventien jaar is best oud voor een machine. De afwijkingen waren op een gegeven moment niet meer acceptabel. Zeker bij verbindingen moeten we op honderd punten goed scoren. Daarom zochten we naar een nieuwe machine. We hadden al goede ervaringen met het merk FOM, dus daar wilden we opnieuw voor gaan.” Samen met Promatt, specialist in metaal- en aluminium bewerkende machines in Nederland en België, onderzocht VIERBOER de mogelijkheden voor een nieuwe machinelijn. “We hebben bewust gekozen voor de aluminium profielbewerkingslijn FOM LMT 65, omdat we hiermee alle benodigde opties in huis hebben,” zegt Mareg. “We hebben ook bewust voor Promatt gekozen, vanwege de goede samenwerking. Ze denken goed met ons mee en de lijnen zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen.”
Twee nieuwe bewerkingslijnen
De nieuwe bewerkingslijn werd eind 2023 opgeleverd. “Het in- en uitvoermagazijn is zeven meter lang en vier meter diep,” vertelt Vincent de Vries van Promatt. “De machine heeft een spindelrek met twaalf elektrospindels. Deze zijn geconfigureerd op basis van de profielbewerkingen die VIERBOER nodig heeft voor hun product.” De zaag-unit heeft een zaagblad aan de achterkant. De kantelhoek van het zaagblad kan elektronisch worden ingesteld met een numerieke besturing (NC). Dat betekent dat de bewegingen en instellingen worden gecontroleerd door een computerprogramma dat numerieke invoer gebruikt om de zaagprocessen te automatiseren. De zaag-unit kan zagen onder een minimale verstekhoek van 20 graden tot maximaal 160 graden. De Vries: “Ook de lengte van de bewerkingslijn is afgestemd op de profiellengtes die VIERBOER gebruikt.”
Mareg Vierhuizen geeft aan dat de eerste FOM LMT 65 en de installatie daarvan zo goed beviel, dat al snel werd besloten een tweede te bestellen met dezelfde specificaties. “Twee weken na de installatie van de eerste waren we al volledig overtuigd. De oude bewerkingslijn Multimandrino is door Promatt verkocht. We kregen daar toch nog wat geld voor terug. Dankzij de twee bewerkingslijnen kunnen we ons productieproces nu zo efficiënt mogelijk optimaliseren. We hebben de hal wel iets moeten uitbouwen om alles passend te krijgen. Met de tweede doorlooplijn hebben we nu vijftig meter aan machines staan.”
Optimaliseren productieproces
Mareg is tevreden met de twee bewerkingslijnen. “Voor ons was het belangrijk dat we een nieuwe machine kregen die aan al onze eisen voldoet. Er zijn ongetwijfeld machinelijnen die nog meer kunnen dan de FOM LMT 65, maar die hebben ook een ander prijskaartje. Waarom zou je al die extra opties willen hebben? Ik zeg altijd: in IJsland heb ik ook geen auto met een open dak nodig. Los daarvan willen we bij VIERBOER niet dat elk onderdeel van het productieproces door robots wordt vervangen. Robots kunnen weliswaar 24 uur per dag, zeven dagen per week doorwerken, maar we kunnen niet zonder mensen. Zij zorgen echt voor de kwaliteit die we leveren.”
De identieke bewerkingslijnen, die volledig zijn uitgevoerd, hoeven bij VIERBOER niet volop te draaien. “Dit geeft ons de ruimte om het productieproces, ondanks de groei, efficiënt verder te optimaliseren,” zegt Mareg. “Ook kunnen we op deze manier de doorlooptijden kort houden. Vanaf de werkvoorbereiding programmeren en sturen we de machines aan. We hebben hiervoor zelf een speciale app ontwikkeld. Daarmee monitoren we alles wat we doen op een heel transparante manier. Ook houden we daarmee grip op het hele proces van productie tot monteren en afleveren.”