Tata in India gebruikt waterstofinjecties voor staal, IJmuiden kiest eigen route
AMSTERDAM - Tata Steel Group is in India begonnen met proeven om staal met waterstofgas te produceren. Dat waterstof, doorgaans nog grotendeels gemaakt van aardgas, moet de vervuilende steenkool vervangen bij zijn staalproductie. De uitstoot zou fors verminderen. Maar Tata Steel in IJmuiden laat deze techniek gaan.
Staalproductie draait op steenkolen, leveranciers zeggen waterstof als vervaning te zien.Ⓒ GETTY IMAGES
Tata Steel Group, de belangrijkste staalmaker van India met een zelfstandig onderdeel in IJmuiden, test dit voor het eerst op grote schaal in zijn hoogoven in Jamshedpur, bevestigt het. Het injecteert continu 40% waterstofgas als vervanging, naar eigen zeggen een record in de sector. Concreet betekent dat volgens Tata Steel Group een vermindering van ongeveer 7 tot 10% van de CO2-uitstoot per geproduceerde ton ruw staal. Het levert jaarlijks 35 miljoen ton staal af. Na de proef van enkele dagen beoordeelt Tata, met vorig jaar $32,8 miljard omzet, mogelijk de uitbreiding van waterstofgas als injectie in zijn hoogovens.
Groene sprong
Tot nu toe is de grotere groene sprong, van steenkool als hittebron naar productie van staal met energie van zon- en windparken, voor volcontinu leveren van staal technisch nog niet haalbaar gebleken. Deze duurzame stroom van ’groene waterstof’, in tegenstelling tot grijze waterstof gemaakt van voornamelijk gas, biedt nog onvoldoende schaal om staal op industrieel niveau te kunnen smelten. Staalbedrijven handhaven ook elders veelal kolen als brandstof, maar proberen de uitstoot van de productie te beperken. Het Zweedse H2 Green Steel werkt aan de eerste staalfabriek in Boden waarbij groene waterstof wordt gebruikt. Die moet rond 2030 vijf miljoen ton groen staal kunnen produceren, waarvoor batterijfabriek Northvolt een waterstoffabriek heeft opgetuigd. Die zal uiteindelijk schone waterstof uitstoten, in plaats van de broeikasgassen. Het Duitse staalconcern Salzgitter ontving al €1 miljard subsidie voor het maken van staal met groene waterstof.
’Wezenlijk anders’
Tata Steel Nederland werkt in IJmuiden ook aan die overstap. Bij felle druk van omwonenden en milieuorganisaties, die deels via de rechter sluiting van de grootste CO₂- uitstoter in Nederland proberen te bereiken, wil het groene stroom van windparken op de Noordzee betrekken. Directeur Hans van den Berg vroeg om €1 miljard overheidssteun voor de nieuwe werkwijze. De aanpak met waterstofgas die het moederbedrijf in India probeert, laat het zelfstandige concern in IJmuiden evenwel passeren. „We kennen de technologie, we delen over en weer. Dit is een wezenlijk andere techniek dan waar wij mee werken”, aldus een woordvoerder in IJmuiden. „In India werken ze eraan om de hoogovens milieuvriendelijker te maken voor productie van ruw ijzer. Onze hoogovens zijn al een van de meest energiezuinige. De enige overeenkomst is dat het allebei om waterstof gaat.”
(bron: De Telegraaf)