Van Dulst - Productiviteitsverbetering met industriële robots
De arbeidsproductiviteit staat steeds vaker op de politieke agenda. De afname van het Bruto Binnenlands Product per gewerkt uur, is al decennia een zorg van economen, maar is nu ook in de politieke arena beland. Het onlangs verschenen rapport van Mario Draghi maakt er direct melding van. Willen we Europa weer een leidende rol toebedelen binnen de Industriële productie, dan moet er noodgedwongen meer geproduceerd worden met minder mensen. Een serieuze toename aan investeringen moet Europa (weer) in staat stellen, om mee te (blijven) doen op het wereldtoneel.
Aansluitend hierop, wil de Nederlandse politiek meer grip krijgen op (arbeids)migratie, dan vormt een verhoging van de productiviteit de enige uitweg, om ons welvaartsniveau te behouden. Meer machines binnen een verder geautomatiseerd machinepark, is momenteel dan ook het antwoord op de huidige structurele krapte op de arbeidsmarkt. Om productie in Nederland te behouden, dan wel terug te halen (reshoring), teneinde de vergrijzing te kunnen financieren, en menskracht vrij te spelen voor zorg, onderwijs en defensie, is een verdere automatisering van het productie proces een eerste vereiste. Het verder toepassen van robotisering bij arbeidsintensieve processen is een eerste aanzet hiertoe . Zo heeft het huidige kabinet ingezet op een verdere robotisering, o.m. in de glastuinbouw om migranten in deze sector overbodig te maken.
Spijtig genoeg is de praktijk weerbarstiger. Volgens de laatste cijfers van het IFR (international Federation of Robotics) , zijn de Nederlandse investeringen in robotisering in 2023 met 7% gedaald , na een jarenlange gestage stijging (zie Mathijs Bouwman, in het FD, 23/11/24). Naast conjuncturele tegenslag, en toenemende concurrentie uit China, valt binnen de metaalverwerkende industrie dit o.m. te wijten aan tegenwind binnen de automotive. Denk hierbij aan VDL Nedcar in Born en de malaise binnen de Duitse auto-industrie, waar Nederlandse toeleveranciers mede last van hebben.
De trend binnen de overige Europese landen is tegengesteld hieraan. De aankoop van Robots binnen de EU in zijn geheel, bereikte een nieuw record in 2023 met ruim 92.000 systemen (Nederland: 2.290 stuks). Toch blijft dit in schril contrast staan tegenover China, waar vorig jaar bijna 300.000 nieuwe robots tewerk zijn gesteld. Een slecht excuus is dat China sneller vergrijst dan Nederland of Europa in zijn geheel. Verdere robotisering is een noodzaak voor de Industrie om te overleven in een toenemende competitieve internationale markt. Inspelend op deze trend heeft de afdeling MPS (Modulaire Productie Systemen) binnen van Dulst Techniek BV, een aantal Robot scenario’s ontwikkeld en ook daadwerkelijk uitgevoerd bij relaties binnen de ALU bewerkende industrie.
In een komend artikel in het januarinummer van alurvs.nl wordt nader ingegaan op een verdere flexibele automatisering van mechanische bewerkingsprocessen, bij het bewerken van Aluminium extrusie profielen. In dit artikel worden diverse Robot toepassingen toegelicht, ter vervanging van de meest arbeidsintensieve processen rondom ALU productielijnen. Zoals het hanteren van eindproducten in pallets, kratten dan wel dozen, en de aanvoer van (lengte) materialen. In geval van een halfproduct, tevens het transporteren vanaf de scheidende bewerking (zagen), naar een vervolg proces (veelal frezen), incl. het inleggen en opspannen in deze volgende installatie(s).
Productiecel als onderdeel binnen een transferlijn
Na jaren van Aziatische uitbesteding, worden bepaalde productgroepen van Ikea weer in Zweden geproduceerd. De afdeling MPS (Modulaire Productie Systemen) binnen van Dulst Techniek heeft in samenwerking met een lokaal ingenieursbureau in Småland een groot aantal productielijnen opgeleverd en geïnstalleerd voor diverse toeleveranciersbedrijven van Ikea in Zweden. Veelal in de bewerkende industrie van Aluminium extrusie profielen, maar recentelijk ook voor stalen producten. Zoals de onlangs geleverde staalzaaglijnen aan de jongste Ikea fabriek voor de productie van RVS potten & pannen.
(tekst gaat door onder de foto's)
In Scandinavië zijn High Tech productiebedrijven in hoge mate geautomatiseerd en gerobotiseerd, om het gebruik van de (schaarse) factor Arbeid tot een minimum te beperken. MPS heeft hier veelal de profielbewerkingsinstallatie mogen leveren, binnen de gehele transfer-lijn. Denk hierbij aan ponsen, boren, frezen en zagen, incl. de robot integratie voor de handling van het bewerkte product naar een volgend station in de lijn. Binnen deze productielijnen is het productieproces vanaf het aanvoeren van de basis profielen vanuit transport containers tot aan het verpakken van de eindproducten, volledig geautomatiseerd.
Productielijn, met robot als verbindend element tussen zagen en frezen
De afdeling MPS (Modulaire Productie Systemen) binnen van Dulst Techniek is recentelijk benaderd om een complete productielijn te ontwikkelen, voor de Rotterdamse firma GewoonGers, specialist in maatwerk binnendeuren. De totale productielijn bestaat uit een gekoppelde automatische Verstekzaag met 2 Mecal- Bewerkingscentra. De automatisch gezaagde producten worden tijdens de afvoer voorzien van een unieke codering. Vanuit een tussenbuffer plaatst een, zich over een traverse bewegende robot, de gezaagde eindproducten in 1 van de 2 bewerkingscentra. Eenmaal gereed worden de gezaagde & gefreesde profielen afgevoerd naar de montage afdeling, via een transportbaan als buffer.
Uniek binnen deze installatie, is de flexibele aansturing van de grijperpositie van de robot, voor elke variabele productlengte. Als ook het aansturen van de klemverplaatsingen in elk bewerkingscentrum, door de robot. Vanaf een bovenliggend systeem worden alle posities berekend en naar de controller van de robot gestuurd. Genoemde installaties worden na een uitgebreide Afname, door Van Dulst Techniek geïnstalleerd, getest en opgeleverd bij de klant. Voor deze industrie ontwikkelt en fabriceert de afdeling MPS (Modulaire Productie Systemen) binnen van Dulst Techniek momenteel diverse productielijnen met een robot toepassing voor zowel de Nederlandse als de Belgische (thuis)markt. Veelal wordt een robot toegepast bij het ontladen en stapelen van gereed product. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een robot toe te passen, voor het beladen van lange basisprofielen.
Zie voor demo’s op Youtube
Zaaglijn & 2 Bewerkingscentra gekoppeld
Pons-zaaglijn, voorzien van robot ontladen
Verstekzaaglijn & aangedreven afvoer Robots